fbpx

Boala Hashimoto, o spun cu toată sinceritatea, condsider că ,din nefericire , este o boală despre care mulți oameni sunt confuzi și aici includ atât medicii, cât și pacienții.

Rezultatul?Extrem de mulți  pacienți care alergă din medic în medic cu simptome tiroidiene supărătoare deoarece li se dau sfaturi proaste.

Ajut pacienții cu boală tiroidiană de ani de zile, personal sunt pacient Hashimoto și, consider că a venit momentul să demontăm aceste mituri!

Dacă aveți Hashimoto, vă rog , nu vă lăsați influențați de aceste minciuni!

#1. TSH-ul tău este „normal”

TSH este testul pe care majoritatea medicilor îl folosesc pentru a diagnostica și gestiona hipotiroidismul/hipertiroidismul.Folosesc acest test atât pentru a determina dacă aveți hipotiroidism sau după caz hipertiroidism, cât și pentru a determina dacă doza dumneavoastră  de medicament este „suficientă”.

Da, TSH-ul este un test precis pentru ceea ce testează, dar nu este un test foarte precis și mai ales nu este singurul test pentru evaluarea funcției tiroidiene.

Cu alte cuvinte, un TSH normal nu înseamnă că tiroida ta funcționează normal ci înseamnă doar că TSH-ul tău este normal.

Dar există o mare diferență între a avea un TSH normal și a avea o funcție normală a tiroidei.

A avea o funcție normală a tiroidei înseamnă că toate simptomele tiroidiene sunt controlate, mai exact că nu vei crește în greutate, nu îți vei pierde părul, nu îți va fi frig și așa mai departe.

Câtor dintre voi vi s-a spus că “TSH-ul dumneavoastră este normal” cu toate că ați continuat să aveți aceste simptome?

Din nefericire, este foarte comună situația.

Chiar dacă TSH nu este cea mai bună modalitate de a evalua funcția tiroidiană, are totuși valoare la care am observant că pacienții mei se simt cel mai bine, cu un TSH de aproximativ între 1,0-2,0 miu/L.

O modalitate mai bună  și corectă de a vă examina funcția tiroidei este să faceți mai multe teste de laborator simultan.

Nu există un singur marker de laborator tiroidian perfect, dar atunci când sunt luate împreună, vă pot oferi mult mai multe informații despre tiroida dvs. decât poate orice test în sine.

La momentul inițial, asigurați-vă că vă testați nivelurile de hormoni tiroidieni liberi (atât T3 liber, cât și T4 liber) de fiecare dată când vă testați TSH precum și anticorpii TPO și TG, pe lângă ecografia tiroidiană.

Asta vă va oferi informații despre cât de mult hormon tiroidian este produs, activat și utilizat de organism, desppre aspectul țesutului tiroidian la nivel celular  și mai ales despre dacă există un atac imun prezent .

#2. Schimbarea dietei nu vă va ajuta.

Medicii știu multe despre medicamentele eliberate pe bază de rețetă, dar nu sunt nici pe departe la fel de cunoscători când vine vorba despre nutriție și dietă.

Acest lucru se datorează faptului că cea mai mare parte a educației lor post-rezidențiat provine de la companii farmaceutice.

Și aceste companii farmaceutice își petrec cea mai mare parte a timpului convingând medicii că pacienții au nevoie de mai multe medicamente, nu de mai puține.Da, îmi permit să affirm acest lucru în mod public după o experiență de peste 10 ani “în spatele cortinei”.

Adevărul însă este că dieta a fost întotdeauna importantă pentru a trata aproape orice boală la care te poți gândi, inclusiv Hashimoto.Dieta ne dictează în mare partea starea generală de sănătate.

Din ce în ce mai multe cercetări arată că dietele specifice pot și exercită un impact puternic asupra sistemului imunitar.

Și când vine vorba de Hashimoto, dacă vă puteți viza sistemul imunitar, atunci puteți trata cauza de bază a bolii.

Există o mulțime de povești despre pacienți care și-au pus boala în remisie schimbându-și dieta.

Schimbarea dietei vă va vindeca Hashimoto-ul?

Cel mai probabil că nu de la sine, dar cu siguranță nu va dăuna și are doar potențialul de a ajuta.

Pe baza propriei mele experiențe (și din ceea ce am văzut și auzit de la alți pacienți), iată o listă de diete care au funcționat:

  • Dieta Paleo
  • Dieta AIP
  • Fără gluten
  • Fără lactate
  • Fără soia
  • FODMAP scăzut
  • Dieta de eliminare

Modificarea dietei face două lucruri importante pentru pacientul tiroidian:

1.oferă corpului o sursă bogată de nutrienți pe care altfel nu le primește din alimentele procesate.

2.reduce expunerea corpului la alimente care duc la inflamație și disfuncție imunitară.

Nu există aproape nicio situație în care să se poată argumenta că dieta nu are un anumit impact asupra sănătății noastre, așadar chiar nu înțeleg de ce unii medici încearcă să-și convingă pacienții de acest lucru.

 

#3. Va trebui să luați medicamente pentru tiroidă pentru totdeauna.

Acesta afirmație mă frustrează extrem de mult, deoarece există ideea că odată ce începeți să luați medicamente de substituție hormonală, va trebui să le luați pentru totdeauna.

Și acest lucru este pur și simplu greșit.

Da, este adevărat că Hashimoto poate fi o boală progresivă care, în cele din urmă, îți distruge glanda tiroidă și dacă se întâmplă acest lucru, va trebui să luați medicamente toată viața.Dar, doar pentru că există această posibilitate, asta nu înseamnă că se întâmplă întotdeauna, pentru toată lumea.

Cu siguranță există oameni care au reușit să-și pună Hashimoto-ul în remisie prin utilizarea diferitelor protocoale functionale specifice.

Și dacă vă puteți pune Hashimoto în remisie, atunci este posibil să nu fie necesar să luați medicamente pentru tiroidă pentru totdeauna pentru că avem nenumărate dovezi că țesutul tiroidian se poate regenera!

Avem, de asemenea, studii mai noi care arată că există o mulțime de pacienți tiroidieni care pot renunța la medicamentele tiroidiene datorită recuperării funcției tiroidiene în urma remisiei.

 

#4. Cel mai bun și singurul tratament pentru hipotiroidism este levotiroxina.

O altă minciună incredibil de frustrantă perpetuată de medici este că levotiroxina este cel mai bun și singurul tratament pentru hipotiroidism.

Hipotiroidismul este starea de funcționare scăzută a tiroidei, cauzată de obicei de tiroidita Hashimoto.

Datorită poate lipsei de interes,a protocoalelor învechite sau poate a unor motive pe care eu personal nu le cunosc sau nu le pot înțelege , majoritatea pacienților cu Hashimoto ajung în cele din urmă cu hipotiroidism, motiv pentru care vor ajunge în cele din urmă pe levotiroxină.

Fie datorită faptului că medicina convențională nu recunoaște remisia autoimunității, că nu se dorește poate adoptarea unei alte abordări sau pentru simplul fapt că pacientul de multe ori are “alte lucruri mai importante de făcut” decât să se ocupe de propria-i sănătate(și aici mi-aș dori să nu cred că există astfel de situații) se ajunge de multe ori la lezarea aproape complete a țesutului glandei tiroide și la multiple alte afecțiuni associate și mai ales datorate hipotiroidismului.

Medicii sunt obsedați de utilizarea levotiroxinei, chiar dacă există atât de multe alte medicamente pentru tiroida disponibile.

Cea mai mare problemă cu levotiroxina are de-a face cu hormonul tiroidian pe care îl conține.

Euthyrox și Accutyrox conțin ambele o formă inactivă de hormon tiroidian numit T4.

Alte medicamente tiroidiene, cum ar fi liotironina, conțin hormonul tiroidian activ T3 iar alte medicamente tiroidiene, cum ar fi Armor thyroid, conțin o combinație de T4 și T3.

Mulți pacienți se simt mai bine cu o combinație de hormoni tiroidieni T4 și T3 sau chiar cu tiroida natural desicată.

Așadar, nu credeți că levotiroxina este singura voastră alegere.

De multe ori, simpla trecere de la un medicament la altul te poate ajuta sa te simti mult mai bine.

 

#5. Analizele tale sunt „normale”, a simptomele sunt toate “în capul tău”.

Ți s-a mai spus această minciună?

Acest lucru este incredibil de frustrant pentru pacienții care se întâmplă foarte des să se simtă groaznic, în ciuda faptului că au testele de laborator în valori „normale”.

Există această idee , cum că, dacă luați levotiroxină și TSH-ul este normal, tiroida este “normal” și orice alt simptom pe care îl întâmpinați TREBUIE să fie legat de o altă cauză.

Dar realitatea este că simptomele SUNT legate de afecțiune și că valorile testelor lor de alaborator NU sunt “normale’.

O funcție afectată a tiroidei va provoca creștere în greutate, căderea părului, oboseală, constipație, dureri musculare, depresie și multe multe altele.

Dacă aveți încă aceste simptome și nu sunt rezolvate cu medicamentele pentru tiroida, atunci unul dintre cele două lucruri este adevărat:

  1. Fie NU luați doza corectă de medicament tiroidiene (acest lucru este cel mai frecvent).
  2. simptomele tale se suprapun cu alte afecțiuni medicale (aceasta se întâmplă, dar destul de rar).

Nu accepta te rog idea ca simptomele persistente care coincid DIRECT cu cele ale hipotiroidismului sunt in capul tau, deoarece este FOARTE probabil să fie cauzate de afecțiunea ta tiroidiană sau/și de o altă afecțiune medicală.

Dacă medicul dumneavoastră încearcă să vă convingă de contrariul, atunci este timpul pentru o a doua opinie.

 

#6 Stresul nu este important pentru gestionarea afecțiunii

În același sens, hormonii tăi de stres au un impact mare asupra hormonilor tiroidieni, deoarece ambii fac parte din sistemul tău endocrin. Te poți gândi la sistemul tău endocrin ca la o simfonie în care toți hormonii tăi trebuie să se joace împreună în armonie. Dacă nivelul de stres este ridicat pentru o perioadă lungă de timp din cauza stresului cronic, acesta poate suprima producția de hormoni tiroidieni, poate menține hormonii tiroidieni blocați în starea lor inactivă și poate duce chiar la rezistența la hormoni tiroidieni. Vestea bună este că nivelul de stres poate fi abordat prin simple schimbări ale stilului de viață.

 

7.„Nu am Hashimoto, doar hipotiroidism.”

Ai fost testat pentru a exclude  Hashimoto? Majoritatea oamenilor nu au. Medicilor nu le place să testeze anticorpii TPO și TG, deoarece nu există medicamente care să reducă atacul autoimun asupra glandei tiroide. Peste 90% dintre persoanele cu hipotiroidism  au afecțiunea din cauza bolii Hashimoto.

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună. Aceasta înseamnă că sistemul imunitar suferă mutații și începe să atace tiroida, ceea ce provoacă hipotiroidism. 70% din sistemul tău imunitar trăiește în intestinul subțire (duoden).

Acest lucru este important de știut ca și în cazul lui Hashimoto; tubul digestiv este cel care are nevoie de ajutorul tău și nu numai tiroida.Așadar, doar administrarea Euthyrox nu te va ajuta în tratarea lui Hashimoto iar rezecarea țesutului tiroidian cu atât mai puțin!

 

# 8 Goitrogenii din alimente îți vor face Hashimoto-ul mai rău

Acesta afirmație efectiv mă înnebunește. Mai ales când pacientul îmi spune “mi-a spus dl/dna Profesor” sau ‘asta m-a învățat doctoral x care este cel mai bun din țară”.

Alimentele care conțin goitrogeni au primit o reputație proastă de ceva vreme….cam de prin 1950 J))

Teoretic, goitrogenii sunt substanțe care interferează cu producția de hormoni tiroidieni. Ei fac acest lucru prin blocarea absorbției de iod în glanda tiroidă. Când acest lucru face ca tiroida să reducă producția de hormon tiroidian, glanda pituitară eliberează mai mult hormon de stimulare a tiroidei (TSH) în încercarea de a declanșa eliberarea. Dar TSH-ul provoacă, în schimb, creșterea ulterioară a țesutului tiroidian, ceea ce vă poate duce la dezvoltarea gușii – un semn precoce al bolii Hashimoto.

Acest lucru se poate întâmpla dacă corpul dumneavoastră ingeră goitrogeni chimici – inclusiv PCB, nitrați și diverse substanțe chimice din țigări. Deci, când s-a descoperit că multe alimente conțin gușă, a existat îngrijorarea că aceasta ar fi o cauză potențială a gușii și, în cele din urmă, a lui Hashimoto.

Alimentele care conțin goitrogeni includ:

  • Cartof dulce
  • fasole Lima
  • Seminte de in
  • Rapita
  • Mei
  • Soia
  • Legume crucifere, cum ar fi varza, kale, broccoli, conopida, broccoli și napi

Dar nu le tăiați încă vă rog de pe lista de cumpărături!

Studiile demonstrează că germenii de broccoli nu au niciun efect asupra nivelurilor serice ale hormonului de stimulare a tiroidei și nu provoacă autoimunitatea tiroidei.

De fapt, legumele crucifere și alte alimente goitrogenice conțin glucozinolați – un compus de care organismul dumneavoastră are nevoie pentru a alimenta enzimele glutation S-transferaze care fac parte din apărarea dumneavoastră microbicidă. Acestea te protejează la nivel celular de stresul oxidativ – ceva ce sistemul tău imunitar reactiv nu poate face. De asemenea, ajută la blocarea absorbției iodului, ceea ce este util pentru pacienții cu Hashimoto.

Legumele enumerate conțin, de asemenea, o serie de vitamine și minerale diferite, așa că ar fi o idee proastă să le eliminați complet din dieta dumneavoastră.

Deci, în timp ce aceste alimente conțin compuși goitrogeni, cantitatea dintre ei pe care ar trebui să o consumi pentru ca acestea să fie problematice depășește cu mult ceea ce este probabil sau chiar posibil să mănânci doar din dietă. ȘI excluderea acestora elimină compușii benefici care sunt folositori sau chiar protectori pentru tiroida.

 

  1. Nu se poate face nimic pentru componenta autoimună a tiroiditei Hashimoto

Acesta este un alt mit, ca să nu spun de fapt o mare minciună deoarece un lucru este să spui că tiroidita Hashimoto nu poate fi vindecată, dar să spui că nu se poate face nimic pentru a suprima răspunsul autoimun NU este deloc adevărat. Și aceasta nu este doar părerea mea și, de asemenea, nu este doar părerea medicilor funcționali. Institutul de Medicină Funcțională (IFM) este compus din chiropracticieni, medici naturisti și medici care încearcă de fapt să abordeze cauza de bază a anumitor afecțiuni, inclusiv afecțiunile autoimune. De fapt, mulți medici devin expuși la medicina holistică prin intermediul IFM.

Când vine vorba de afecțiuni autoimune, inclusiv tiroidita Hashimoto, există mulți factori care pot declanșa un răspuns autoimun. Acești factori includ stresul, dieta necorespunzătoare, glutenul, metalele grele, H. Pylori, candida și mulți alți factori. Desigur, poate fi o provocare să se determine care este declanșatorul, dar dacă declanșatorul este detectat și apoi îndepărtat, iar apoi zonele compromise ale corpului sunt abordate, atunci este posibil să se îmbunătățească sănătatea sistemului imunitar la persoanele cu afecțiuni ale tiroidei autoimmune, cu alte cuvinte HASIMOTO POATE INTRA ÎN REMISIE!Î

Aceasta este cheia restabilirii sănătății persoanelor cu afecțiuni autoimune, cum ar fi tiroidita Hashimoto. Unii oameni consideră că această afecțiune se datorează geneticii și, deși este adevărat că genetica joacă de obicei un rol, este, de asemenea, un fapt că stilul de viață și factorii de mediu pot influența markerii genetici. Deci, deși nu putem schimba predispoziția genetică a nimănui, majoritatea oamenilor cu aceste afecțiuni pot fi ajutați prin dietă, stil de viață și schimbări de mediu.

 

Concluzii

Ceea ce funcționează pentru o persoană, probabil, nu va funcționa pentru absolut toată lumea.

Dar acest lucru nu invalidează tratamentul care a funcționat pentru o persoană, înseamnă doar că următoarea persoană trebuie să lucreze pentru ea însăși, să caute și să își identifice cauza sau cauzele rădăcină pentru a putea duce în remisie Hashimoto.

 

“Cunoasterea inseamna putere.” – Ralph Waldo Emerson

 

 

Referinte:

 

  1. Hoermann R, Midgley JEM, Larisch R, Dietrich JW. Homeostatic Control of the Thyroid-Pituitary Axis: Perspectives for Diagnosis and Treatment. Front Endocrinol. Published online November 20, 2015. doi:10.3389/fendo.2015.00177
  2. Amino N. Autoimmunity and hypothyroidism. Baillieres Clin Endocrinol Metab. 1988 Aug;2(3):591-617. doi: 10.1016/s0950-351x(88)80055-7. PMID: 3066320.
  3. Autoimmune diseases | Medline Plus
  4. Garber JR, Cobin RH, Gharib H, et al. Clinical practice guidelines for hypothyroidism in adults: cosponsored by the American Association of Clinical Endocrinologists and the American Thyroid Association [published correction appears in Endocrine Practice. 2013;19(1):175]. Endocrine Practice. 2012;18(6):988–1028. doi: 10.4158/EP12280.GL
  5. Chaker L, Bianco AC, Jonklaas J, Peeters RP. Hypothyroidism. Lancet. 2017;390(10101):1550–1562. doi: 10.1016/S0140-6736(17)30703-1
  6. Burch HB. Drug effects on the thyroid. New England Journal of Medicine. 2019;381(8):749–761. doi: 10.1056/NEJMra1901214