fbpx

Dacă ai fost vreodată confuz cu privire la ce să mănânci din cauza lui Hashimoto, atunci te afli in locul potrivit .

Reduceți-vă vă rog stresul legat de alimentele pe care ar trebui să le mâncați și pe care  ar trebui să le evitați…

Pentru a putea reveni la ceea ce este important, acest articol va prezenta modul în care ar trebui să vă abordați dieta după diagnosticarea bolii Hashimoto.

Vindecarea bolii autoimune.

Ideea principală este că….

Nu există o dietă unică pe care ar trebui să o urmezi!

Cu toții suntem unici și asta înseamnă că dieta de care ai putea tu avea nevoie nu este aceeași cu a prietenilor tăi sau cu a cuiva dintr-un oarecare grup  de sprijin.

Acest articol vă va învăța tot ce trebuie să știți pentru a începe și pentru a vă simți încrezător că sunteți pe drumul cel bun…

Boala Hashimoto este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că corpul tău se atacă pe sine iar în Hashimoto, acest atac are loc asupra glandei tiroide!

Dacă este lăsat netratat pe perioade lungi de timp, acest lucru va duce în cele din urmă la distrugerea țesutului glandei tiroide.Asta înseamnă că tiroida ta nu va mai putea produce hormoni tiroidieni și vei rămâne cu suplimentarea cu hormoni tiroidieni sub formă de medicamente tiroidiene pe viață.

Nu sună frumos, dar există și o altă variantă :puteți reduce și chiar preveni atacul asupra propriei tiroide făcând unele modificări specifice.

În timp ce dieta este o componentă critică a reducerii inflamației la Hashimoto, nu este tratamentul unic și final.

Pentru a trata boala Hashimoto, trebuie să reduceți inflamația.

Aceasta înseamnă că trebuie să abordați TOATE cauzele inflamației, inclusiv:

  • Alergii alimentare și antigene
  • Dezechilibru intestinal (disbioză, SIBO, infecții intestinale, intestin permeabil etc.)
  • Factori de stres fizic, emoțional și fiziologic
  • Toxine chimice și perturbatori endocrini
  • Deficiențe de nutrienți
  • Modificări ale stilului de viață, inclusiv îmbunătățirea somnului, exerciții fizice și tehnici de reducere a stresului

A crede că a face doar una dintre acestea ar fi suficient este o rețetă sigură pentru eșec...

Nu există aproape nicio îndoială că dieta ta poate crește inflamația în corpul tău, dar cu siguranță nu este singurul vinovat și pentru a reduce în general inflamația, fiecare arie trebuie abordată.

Prin urmare dieta (deși probabil cel mai important aspect al reducerii inflamației) este de fapt doar începutul…

Care este cea mai potrivită dietă este pentru reducerea nivelului de anticorpi?

Există MULTE diete diferite din care puteți alege pentru a ajuta la reducerea inflamației și a autoimunității, dar cel mai important este să o găsiți cea potrivită pentru dvs.

Cele 5 diete pe care vreau să le abodez în detaliu includ:

#1. Dieta de eliminare

#2. Dieta paleo autoimun

#3. Dieta fără gluten

#4. Diet Paleo

#5. Dieta  FODMAP scăzut

Când vine vorba de a urma o dietă, adevărul este că veți obține poate peste 90% din beneficii atâta timp cât puteți rămâne în concordanță cu orice dietă alegeți.

#1. Dieta de sensibilitate alimentară (dieta de eliminare)

Dieta de eliminare se bazează pe ideea că anumite alimente pot provoca reacții negative la anumite persoane.În cel mai elementar sens, pur și simplu eliminați aceste alimente din dieta dvs. și apoi monitorizați cum vă simțiți.

Există două moduri de a face această dietă:

1.Cu testele de sânge pentru sensibilitatea alimentară: Găsiți alimente specifice la care sunteți sensibil utilizând testarea întârziată a sensibilității alimentare IgG. Testarea anticorpilor IgG va determina *sensibilități* alimentare la care este posibil să reacționați, dar la care este posibil să nu fiți alergic.

Știu că cei mai mulți oameni se gândesc la alergii alimentare precum crustaceele sau nucile, care pot provoca umflarea feței și a căilor respiratorii, ducând la situații potențial care pun viața în pericol.

Nu vorbim despre alergii alimentare ca acestea.

Vorbim despre sensibilități la anumite alimente care te pot face să reacționezi printr-o inflamație de grad scăzut, modificări ale coloniilor bacteriene, depresie, anxietate, tulburări de dispoziție, acnee, picurare postnazală șamd.

Acest tip de „alergie” alimentară este mediată de un alt tip de imunoglobulină cunoscut sub numele de IgG.Iar alimentele care declanșează această reacție sunt mai greu de observat în comparație cu cele care provoacă anafilaxia.

De ce?

Deoarece reacția dumneavoastră la mâncare poate fi întârziată cu până la 48 de ore DUPĂ consumați alimentele la care sunteți sensibil.

Testarea întârziată a sensibilității alimentare la IgG poate fi foarte utilă pentru pacienții care nu răspund la dieta tradițională de eliminare care pur și simplu elimină cele mai comune alergii alimentare din dietă.

  1. Eliminați alimentele în mod sistematic: în loc să faceți testul de sânge IgG întârziat, puteți elimina pur și simplu grupele majore de alimente la care majoritatea oamenilor sunt sensibili timp de 30-90 de zile.

Acest lucru oferă suficient timp pentru ca inflamația să scadă, pentru ca tractul gastro-intestinal să înceapă să se vindece, timp în care majoritatea celorlalte simptome, este posibil să se rezolve.

Odată ce ați eliminat simptomele (și numai), puteți începe să reintroduceți încet aceste grupe de alimente înapoi în organism, în timp ce monitorizați modul în care reacționați.

Dacă descoperiți că vă simțiți nu tocmai grozav după ce ați reintrodus anumite alimente în dieta dvs., atunci știți clar că nu trebuie să mai mâncați alimentele respective!

Cele mai frecvente grupuri de alimente eliminate din această dietă includ gluten, lactate, soia, zahăr, îndulcitori artificiali, porumb, alune, ouă și crustacee.

Dacă alegeți să mergeți pe această cale (fără analiza de sânge), atunci cel mai bine este să eliminați cel puțin primii 5-7 cei mai comuni alergeni alimentari.

Nu doriți să eliminați prea multe alimente inițial, deoarece asta poate face alegerile dietetice foarte dificile și nu duce întotdeauna la succes pe termen lung.

Combinația dintre gluten, lactate și soia, plus eliminarea oricăror alimente la care ați putea fi sensibil prin verificarea anticorpilor IgG întârziați, este una dintre cele mai eficiente metode pentru a determina de ce dietă are nevoie corpul dumneavoastră.

Pentru ca această dietă să fie eficientă, amintiți-vă că trebuie să vă respectați cel puțin 2-3 luni.

Argumente PRO

  • Dieta de eliminare a avut ca rezultat cea mai mare reducere a anticorpilor din dietele din sondajele făcute la pacienții autoimuni.
  • Implementare ușoară (nu este greu să începeți și există o mulțime de resurse gratuite care vă vor ajuta să vă ghidați).
  • Nu trebuie neapărat să vedeți un nutriționist pentru a începe (deși puteți, dacă doriți ajutor suplimentar și correct informat).
  • Un procent moderat de oameni s-au simțit mai bine cu această dietă.
  • Poate fi eficientă din punct de vedere al costurilor cu alte cuvinte, nu trebuie să cheltuiți mulți bani pe testare).

Argumente CONTRA

  • Cel mai mare procent de oameni s-a simțit MAI RĂU cu această dietă.
  • Testarea poate fi costisitoare și, uneori, inexactă.
  • Necesită mult timp pentru a reintroduce grupele de alimente și trebuie să te ții de un program dacă vrei să funcționeze.
  • Poate dura săptămâni până la luni pentru a vă simți mai bine pe măsură ce vă dați seama ce alimente ar trebui să evitați.

Cine ar trebui să ia în considerare dieta de eliminare?

  • Persoanele care au simptome ca mâncărimi, umflături, urticarie, curge nazală sau picurare post-nazală după ce au consumat anumite alimente.
  • Persoane care au, de asemenea, antecedente personale de astm sau eczemă
  • Persoanele care nu au avut rezultate cu alte diete de bază, cum ar fi fără gluten, fără soia sau fără cereale și sunt încă simptomatice sau au încă un nivel ridicat de anticorpi

#2. Dieta Paleo Autoimună (AIP)

Denumită și protocol autoimun sau dietă autoimună, această dietă este foarte asemănătoare cu dieta paleo, cu excepția faptului că exclude, de asemenea, nucile, semințele, ouăle, leguminoasele și solanaceele.

Dieta AIP este considerată una dintre cele mai bune diete pentru a reduce nivelul de anticorpi în Hashimoto (și în alte boli autoimune), dar este și una dintre cele mai restrictive diete existente, ceea ce o face dificil de susținut pentru perioade lungi de timp și consider eu, total nepotrivită pe perioade îndelungate deoarece ne priveaz

Lista alimentelor permise:

  • Legume (cu excepția solanaceelor)
  • Fructe
  • Grăsimi: ulei de măsline, ulei de cocos, untură
  • Alimente Fermentate
  • Bulion de oase
  • Carne și fructe de mare bio
  • Ceaiuri din plante fără semințe și ceai verde
  • Oțet (inclusiv balsamic fără zahăr adăugat)
  • Toate plantele proaspete fără semințe

Atâta timp cât puteți susține această dietă, are cel mai mare potențial de a ajuta la reducerea nivelurilor de anticorpi și de a îmbunătăți simptomele.

Una dintre problemele cu dieta AIP este cât de restrictivă este aceasta, ceea ce poate duce la imposibilitatea urmării ei de către  mulți pacienți.

Cu alte cuvinte, mulți pacienți cu tiroida încep această dietă cu intenții bune, dar nu reușesc să o folosească suficient de mult pentru a vedea rezultate.

Argumente PRO

  • Mulți pacienți raportează că se simt mai bine foarte repede.
  • Include alimente care vindecă intestinul, cum ar fi bulionul de oase.
  • Acces ușor la rețete online.

Argumente CONTRA

  • Un procent mare de oameni s-au simțit MAI RĂU cu această dietă.
  • mulțime de restricții inițial, ceea ce îngreunează respectarea.
  • Necesită mult timp pentru a reintroduce grupele de alimente
  • Pacienții pot începe să reacționeze la alimente la care nu au reacționat anterior, ceea ce îi poate conduce pe calea de a-și restricționa alegerile alimentare.

Cine ar trebui să ia în considerare Dieta Paleo Autoimună?

  • Persoanele care au mai multe afecțiuni autoimune (în plus față de Hashimoto), mai multe sensibilități alimentare și multiple probleme medicale.
  • Persoane care au eșuat cu alte diete mai puțin restrictive (fără gluten, paleo, fără lactate etc.)
  • Persoane care doresc să sară la „cea mai bună dietă” și sunt dispuși să facă schimbări drastice în dieta lor.

Nu recomand pacienților mei să înceapă cu această dietă, deoarece pentru mulți dintre ei dietele mai puțin restrictive sunt suficiente pentru a scădea nivelul de anticorpi și pentru a-și îmbunătăți simptomele.

#3. Dieta fără gluten și lactate

Glutenul este un nume folosit pentru a defini mai multe proteine găsite în grâu, secară și orz. Există două tipuri de probleme pe care oamenii le pot întâmpina în urma expunerii la gluten, ambele cauzează probleme sistemului imunitar și intestinului:

  • Boala celiacă:

Persoanele cu această afecțiune au un răspuns autoimun atunci când intră în contact cu proteina glutenului, ceea ce duce la deteriorarea intestinelor, inflamație și multe alte semne și simptome extra-intestinale.

Diagnosticarea bolii celiace nu este foarte dificilă, deoarece pacienții cu această afecțiune au, de obicei, niveluri sanguine crescute de gliadină, transglutaminază-2 și endomisiu, pe care le puteți găsi la testare.

Când este prezentă, boala celiacă duce la deteriorarea peretelui intestinal, deoarece sistemul tău imunitar atacă proteina glutenului ca și cum ar fi un invadator străin.

Această afectare duce la creșterea permeabilității intestinale („intestin permeabil”) și la o varietate de simptome, inclusiv un risc crescut de a dezvolta boli autoimune ,cum ar fi tiroidita Hashimoto.

Chiar dacă nu aveți boală celiacă, puteți întâmpina probleme cu glutenul.

Când se întâmplă acest lucru, se numește sensibilitate la gluten (denumirea oficială este sensibilitate la gluten non-celiacă sau NCGS pe scurt).

Sensibilitate la gluten non-celiacă

Persoanele cu această afecțiune reacționează negativ la gluten, la fel ca și cele cu boala celiacă, dar simptomele și patofiziologia sunt ușor diferite între cele două.

Testele de sânge pentru anticorpii de gluten sunt toate negative ceea ce înseamnă că este mai dificil de diagnosticat.

Aceste teste de sânge negative pot, de asemenea, să-i convingă pe unii pacienți să creadă în mod fals că glutenul nu este o problemă pentru ei atunci când încă este.

Doar pentru că ai anticorpi negativi împotriva glutenului nu înseamnă că glutenul nu este o problemă pentru tine!

Pentru acele persoane cu intoleranță la gluten, sensibilitatea la gluten non-celiacă provoacă încă o mulțime de probleme atât în tractul intestinal, cât și în afara tractului intestinal și acesta este una dintre modalitățile prin care unii experți recomandă diagnosticarea afecțiunii:

  • Simptome intestinale: balonare, dureri abdominale, diaree, dureri epigastrice, greață, gaze, reflux acid, simptome asemănătoare IBS și constipație
  • Simptome extraintestinale: oboseală, dureri de cap, anxietate și alte modificări ale dispoziției, ceață a creierului, amorțeală/furcături, dureri articulare și musculare și modificări ale pielii, inclusiv erupții cutanate sau focare aleatorii

În plus față de simptomele enumerate mai sus, NCGS poate provoca, de asemenea, inflamație crescută și permeabilitate intestinală crescută, la fel ca boala celiacă, ceea ce duce la același risc crescut de a dezvolta boli autoimune.

Din acest motiv, (dar și multe altele) poate fi important să evitați glutenul cu totul dacă aveți Hashimoto, indiferent dacă ați fost diagnosticat oficial fie cu boala celiacă, fie cu sensibilitate la gluten non-celiacă.

Persoanele cu Hashimoto sunt mai predispuse decât alții să aibă sensibilități la proteinele găsite în lactate: cazeina și zer.

Deși intoleranța la lactoză și sensibilitatea la proteinele lactate pot provoca simptome similare (cum ar fi balonarea și diareea), nu sunt deloc același lucru. Intoleranța la lactoză implică o lipsă de enzime care împiedică descompunerea corespunzătoare a lactozei de zahăr din lapte, poate fi gestionată prin pastile care conțin enzime și intoleranța la lactoză nu va provoca inflamarea sau deteriorarea țesutului intestinal.

Sensibilitatea la lactate este ca sensibilitatea la gluten – ambele sunt mediate de ramura IgG a sistemului imunitar și sunt considerate reacții de hipersensibilitate întârziate de tip IV. Hashimoto este, de asemenea, considerată o hipersensibilitate întârziată de tip IV, iar experiența mea m-a învățat că ,consumul de alimente care stimulează eliberarea de anticorpi IgG și promovează un răspuns de hipersensibilitate întârziată de tip IV ce va duce, de asemenea, la o creștere a anticorpilor tiroidieni.

Cele mai frecvente moduri în care oamenii reacționează la lactate includ reacții intestinale (balonare, diaree și reflux acid), reacții pulmonare (tuse, astm, sinuzită, picurare postnazală și mucus) și reacții ale pielii (eczeme, erupții cutanate sau acnee).

Laptele de vacă conține proteine care sunt diferite de proteinele găsite în laptele uman. Cu permeabilitatea intestinală, este posibil ca organismul să recunoască aceste proteine ca invadatori străini și să producă anticorpi împotriva proteinelor.

Mulți oameni cred că opțiunile de lapte non-vacă pot fi mai sigure. Cu toate acestea, proteinele din laptele de capră și laptele de oaie sunt foarte asemănătoare cu proteinele din laptele de vacă și au o rată de reactivitate încrucișată de până la 75%, ceea ce înseamnă că  până la 75% dintre persoanele care sunt sensibile la cazeina din laptele de vacă vor reacționa, de asemenea, la cazeina din laptele de capră și de oaie.

Odată ce o persoană devine sensibilizată la proteina cazeină, va reacționa la toate formele de lactate, cu posibila excepție, a laptelui de cămilă

A urma o dietă fără gluten și fără lactate va avea ca rezultat, de obicei, o îmbunătățire a simptomelor pentru majoritatea pacienților cu Hashimoto.

Pentru a avea succes cu această dietă, trebuie să evitați toate sursele de gluten  și lactate iar cest lucru este mai complicat decât pare, deoarece glutenul de exemplu se ascunde adesea în tot felul de alimente, sosuri, condimente și chiar în unele produse cosmetice.

Argumente PRO

  • Majoritatea pacienților s-au simțit mai bine atunci când nu au consumat gluten.
  • Există o mulțime de informații gratuite, ghiduri, rețete și planuri de masă disponibile online.
  • Este ușor să începeți
  • Există o mare comunitate online, inclusiv grupuri Facebook, bloggeri, și multe altele.

Argumente CONTRA

  • Poate fi dificil să eliminați TOATE sursele de gluten și lactate din dieta dumneavoastră.
  • Există o mulțime de junk food fără gluten disponibile (este ușor să mănânci o dietă nesănătoasă fără gluten).
  • A urma o dietă fără gluten poate ajuta, dar de multe ori este posibil să aveți nevoie de diete mai restrictive pentru a vedea îmbunătățirea pe care o căutați.

Cine ar trebui să ia în considerare dieta fără gluten și lactate?

  • Toți pacienții cu boala Hashimoto (ar trebui să fie standardul pentru orice pacient cu Hashimoto).
  • Pacienți cu antecedente familiale de boală celiacă, boala Hashimoto sau alte probleme cu tiroida.
  • Persoanele care au migrene cronice, dureri de cap cronice, acnee sau simptome gastrointestinale multiple.

Te rog să nu cazi cumva în capcana de a crede că dacă ai anticorpi negativi la gluten sau lactoz, este ok să le consumi!

#4. Dieta Paleo

Constă din alimente întregi, adevărate care încearcă să imite dieta bărbatului/femei din paleolitic și elimină automat uleiurile inflamatorii din semințe industriale, produsele alimentare OMG, cerealele rafinate, zahărul adăugat și, în general, majoritatea alimentelor pe care nu ar trebui să le introduci în organism.

Din perspectiva macromoleculelor, dieta paleo tinde să fie mai bogată în grăsimi sănătoase, cu cantități moderate de proteine și, în general, cantități mici de carbohidrați.

O posibilă  capcană a acestei diete este consumul de prea multe protein deoarece nivelurile ridicate de proteine pot activa calea mTOR și pot influența nivelul leptinei, ducând la agravarea rezistenței la leptine și a inflamației .

Atâta timp cât grăsimile, proteinele și carbohidrații sănătoși sunt echilibrate, dieta este excelentă.

Dieta paleo este un punct de plecare excelent, deoarece există o mulțime de informații, inclusiv rețete și ghiduri de dietă, disponibile pe internet pentru a vă ajuta să începeți  și mai ales datorită faptului că elimină automat majoritatea alimentelor nesănătoase.

Argumente PRO:

  • Majoritatea oameniloe s-au simțit mai bine cu această dietă.
  • Există o mulțime de informații gratuite, ghiduri, rețete și planuri de masă disponibile online.
  • Există o mulțime de cercetări care susțin mențiunile de sănătate.

Argumente CONTRA

  • Dieta paleo standard este săracă în carbohidrați, ceea ce îi poate determina pe unii oameni să experimenteze oboseală și poate exacerba condițiile existente, cum ar fi oboseala suprarenală.
  • Unii oameni pot avea probleme în menținerea greutății corporale din cauza cantității mai mici de carbohidrați.
  • Poate fi prea restrictivă pentru anumite persoane, ceea ce înseamnă că respectarea ei poate reprezenta o problemă.

Cine ar trebui să ia în considerare Dieta Paleo?

  • Persoanele care au încercat să fără gluten, dar au încă loc de pentru o îmbunătățire a simptomelor.
  • Persoane cu oricare dintre următoarele: acnee, depresie, anxietate, oboseală, eczeme, alergii de mediu/sezoniere, picurare post nazală, IBS/IBD, GERD, constipație cronică.
  • Pentru persoanele care nu sunt sigure de ce dietă este cea mai bună pentru ei, acesta este un loc grozav de început.
  • Fiți atenți când treceți la această dietă dacă vă bazați în mare măsură pe sursele sănătoase de carbohidrați pentru energie – uneori trecerea la diete sărace în carbohidrați poate înrăutăți starea pacienților cu Hashimoto.

#5. Dieta cu FODMAP scăzut

Ce sunt FODMAP-urile?

FOODMAP Este un acronim care înseamnă oligo-di-monozaharide și polioli fermentabili.

Dieta cu conținut scăzut de FODMAP funcționează prin eliminarea alimentelor care sunt bogate în aceste tipuri de carbohidrați:

  • Fructoză (fructe, miere, sirop de porumb bogat în fructoză)
  • Lactoza (produse lactate)
  • Fructani (grâu, usturoi, ceapă, inulină)
  • Galactani (fasole, linte, soia)
  • Polioli (îndulcitori precum xilitolul și manitolul, împreună cu fructele cu sâmburi precum avocado)

Acesta este cu siguranță un tip de dietă specială și nu una pe care aș recomanda-o în mod regulat pacientului obișnuit cu Hashimoto.

În cele mai multe cazuri, pur și simplu eliminarea surselor primare de carbohidrați, cum ar fi pâinea, pastele, amidonul care conțin gluten etc. este suficientă pentru a îmbunătăți semnificativ orice probleme legate de GI.

O minoritate de pacienți va necesita îndepărtarea completă a FODMAP, mai ales dacă au IBS predominant cu constipație sau SIBO refractar la tratament.

În caz contrar, majoritatea pacienților ar trebui să respecte celelalte diete enumerate mai sus ca punct de plecare (cu excepția cazului în care medicul lor le recomandă altfel).

Argumente PRO

  • Până la 50% dintre pacienții cu boală tiroidiană au și SIBO, ceea ce înseamnă că această dietă poate ajuta atât la funcția intestinală, cât și la funcția tiroidiană.
  • De asemenea, poate ajuta la tratarea creșterii excesive a Candida și a altor sindroame de creștere excesivă fungică.
  • Este o dietă excelentă și o opțiune pentru cei care suferă de sindromul intestinului iritabil sau de alte probleme intestinale greu de tratat.
  • Foarte puțini pacienți se simt mai rău atunci când folosesc această dietă.

Argumente CONTRA:

  • Cei care au folosit această dietă au observat o reducere minoră a anticorpilor din toate dietele chestionate.
  • Nu exclude automat glutenul, care este dovedit a fi foarte problematic în autoimunitate.
  • Cel mai mic număr de pacienți s-au simțit mai bine cu această dietă atunci când au fost intervievați.

Cine ar trebui să ia în considerare dieta cu FODMAP scăzut?

  • Persoanele care suferă de Hashimoto și au fost diagnosticate cu (sau au simptome de) creșterea bacteriană intestinală subțire (SIBO) și/sau creșterea excesivă a drojdiei sau a candidei.
  • Persoane care au încă gaze/balonare, în ciuda faptului că adoptă o dietă paleo sau fără gluten.
  • Persoane care au eșuat cu diete mai puțin restrictive.

 Această dietă poate fi eficientă pentru pacienții care suferă de gaze cronice/balonare, distensie abdominală sau constipație cronică extremă (1 evacuare la fiecare 4-7 zile). Dacă aveți aceste simptome, există șanse foarte mari să suferiți de SIBO și/sau creșterea excesivă a drojdiei.

 

Concluzii

 

Deși subiectul dietei poate fi cu siguranță complex, nu-l lăsa să devină atât de copleșitor încât să devii obsedat.

Dacă nu știți de unde să începeți, acest articol sunt convins că va face cătuși de puțin lumină.

 

Lucruri simple precum eliminarea glutenului, a lactatelor, consumul de alimente întregi și evitarea alimentelor procesate pot contribui în mare măsură la îmbunătățirea Hashimoto.

Asupra unui lucru asupra căruia v-aș avertiza însă ar fi acela de a nu cădea în capcana în care să cedeți că, dacă o anumită dietă a funcționat pentru altcineva, va funcționa și pentru voi.

Fiecare dintre noi este diferit.

Așa cum toți arătăm diferit pe dinafară, pe dinăuntru avem cu toții nevoi diferite!

 

Toate cele bune în călătoria ta de vindecare!

Referințe :

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18583936
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5371748/
  3. Savilahti E, Kuitunen M. Allergenicity of cow milk proteins. The Journal of Pediatrics. 1992
  4. Vojdani A. Lectins, agglutinins, and their roles in autoimmune reactivities. Altern Ther Health Med. 2015
  5. Leccioli V, Oliveri M, Romeo M, Berretta M, Rossi P. A New Proposal for the Pathogenic Mechanism of Non-Coeliac/Non-Allergic Gluten/Wheat Sensitivity: Piecing Together the Puzzle of Recent Scientific Evidence. Nutrients. 2017
  6. Patisaul HB, Jefferson W. The pros and cons of phytoestrogens. Front Neuroendocrinol. 2010;
  7. Mankarious S, Lee M, Fischer S, Pyun KH, Ochs HD, Oxelius VA, et al. The half-lives of IgG subclasses and specific antibodies in patients with primary immunodeficiency who are receiving intravenously administered immunoglobulin. J Lab Clin Med. 1988 Nov
  8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19208852
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4742721/