fbpx

Ce cauzează constipația și cum să o ameliorăm

Ai ajuns la „numărul doi” astăzi? Ieri? Cu o zi înainte?

În medicina convențională, cerința de bază pentru regularitate este de trei mișcări intestinale pe săptămână. Cu toate acestea, un semn mai bun al unui intestin cu adevărat sănătos este sa avem scaun de una până la trei ori pe zi.

 

Mișcările regulate ale intestinului sunt un indicator excelent al unui sistem digestiv care funcționează corect. Cu toate acestea, aproximativ  până la 19% din populația mondiala, suferă de constipație.

 

În acest articol, voi aborda complicațiile cauzate de constipație. De asemenea, voi cerceta cauzele fundamentale ale constipației și voi împărtăși soluții naturale de ajutor pentru scaun.

 

Voi aborda :

  • Ce poate provoca constipația
  • Ce este constipația?
  • Simptome ale constipație
  • Cauzele constipației
  • Cum să scapi de constipație în mod natural
  • Rezumat despre ameliorarea constipației

 

 

Ce poate provoca constipația

Sistemul nostru de eliminare este construit pentru a elimina toxinele și deșeurile din corpul nostru. Eliminarea regulată împiedică aceste toxine să rămână în intestine.

Eliminarea neregulată poate permite acestor toxine să se absoarbă înapoi în fluxul sanguin printr-un intestin permeabil. Deșeurile din intestine rămân inactive, producând bacterii care pot perturba echilibrul florei sănătoase din intestin și pot duce la inflamație.

Deși simptomele constipației sunt ușor de identificat, cauzele constipației se pot datora mai multor factori. Aceste cauze includ o stare de sănătate subiacentă, medicamente, dieta și stilul de viață. Să aprofundăm cauzele constipației și a remediului natural pentru scaun pe care îl puteți folosi pentru a vă ușura viata.

 

Ce este constipația?

 

Probabil descrieți constipația ca fiind senzația inconfortabilă de a avea nevoie să vă goliți intestinele, dar nu puteți. Cu toate acestea, definiția medicală a constipației este atunci când aveți mai puțin de trei mișcări intestinale pe săptămână.

Tiparele intestinale sunt diferite pentru fiecare. Unii oameni au mișcări intestinale de mai multe ori pe zi, în timp ce alții fac doar o dată sau de două ori pe săptămână. Atâta timp cât rămâi în concordanță cu tiparul tău intestinal tipic, nu ai de ce să-ți faci griji. Chiar și constipația ocazională este frecventă și de obicei nu este severă.

 

Semne comune de constipație

Semnele comune de constipație includ:

  • Scaune uscate și dure
  • Mișcări dureroase ale intestinului cu scaune greu de eliminat
  • Simțind că nu ți-ai golit intestinele

 

Constipatia cronica

Constipația devine o problemă atunci când trec trei luni cu mai puțin de trei mișcări intestinale pe săptămână. Alte semne de constipație cronică includ constipația care perturbă viața personală sau profesională a unei persoane. Dacă modificările aduse dietei sau stilului tău de viață nu reușesc să-ți ușureze intestinele, probabil că ești constipat.

Femeile și persoanele cu vârsta peste 65 de ani au un risc mai mare de a se confrunta cu constipație cronică. Sarcina și lipsa activității fizice sunt cauze comune ale constipației cu regularitate cronică. Cauzele constipației care durează pe termen scurt includ dieta proastă și lipsa exercițiilor fizice.

Cu toate acestea, condițiile de sănătate subiacente pot declanșa și constipația cronică. Bolile autoimune, hipotiroidismul, excesul bacterian intestinal subțire (SIBO), boala Crohn, cancerul de colon și sindromul intestinului iritabil sunt cauzele constipației.

Voi aprofunda cauzele constipației înainte de a discuta remediile naturale pentru scaun. În primul rând, să aprofundăm  simptomele mai specifice ale constipației.

 

Simptome de constipație

După cum am menționat, cel mai frecvent semn de constipație este a avea mai puțin de trei mișcări intestinale pe săptămână. Simptomele mai specifice ale constipației includ:

  • Dificultate la eliminarea scaunului
  • Mișcări intestinale dureroase
  • Eliminarea a mai puțin scaun decât de obicei
  • Scaune nodulare, uscate sau dure
  • Crampe și dureri în abdomen
  • Senzație de balonare
  • Greaţă
  • Pierderea poftei de mâncare

 

Medicina convențională va trata doar simptomele constipației. În calitate de specialist de medicină funcțională, ajung la cauza principală a constipației tale, astfel încât să poți lua măsurile necesare pentru a o elimina.

 

Cauzele constipației

Acum că înțelegeți ce este constipația și simptomele acesteia, să vorbim despre șapte cauze comune.

 

Deshidratare

La fel ca instalațiile sanitare din casa dvs., sistemul nostru de spălare internă necesită apă adecvată pentru a funcționa corect. Deshidratarea este una dintre cele mai frecvente cauze de constipație și este cel mai ușor de evitat. Consumul de cafea, sifon și alcool poate duce la deshidratare dacă nu bei suficientă apă. Furnizarea de apă  tractului digestiv  este un pas ușor și ieftin pentru a susține regularitatea.

 

Nu mănânci suficiente fibre alimentare

Corpul tău nu digeră fibrele alimentare. În schimb, fibrele alimentare călătoresc relativ intacte prin stomac și intestine. Pe măsură ce se intampla asta, absoarbe apa pentru a adăuga volum scaunului și ajută la deplasarea deșeurilor prin sistemul dumneavoastră.

Consumul de alimente bogate în fibre, cum ar fi prune uscate, fasole și semințele de in poate susține un model intestinal sănătos. Cu toate acestea, aceste alimente sunt greu de digerat și adesea bogate în zahăr, ceea ce poate agrava o afecțiune precum SIBO. Legumele cu frunze verzi, conopida și dovlecelul sunt alimente bogate în fibre care susțin un model digestiv sănătos.

 

Perturbarea florei intestinale

Sistemul tău digestiv găzduiește o pădure tropicală de bacterii bune care ajută la descompunerea, absorbția alimentelor și eliminarea deșeurilor. Factori precum administrarea de antibiotice sau contraceptive orale, stresul sau inflamația, pot perturba flora intestinală naturală. Perturbarea intestinului poate duce la creșterea excesivă a drojdiei, SIBO și intestine permeabile, toate acestea fiind cauze ale constipației.

 

Hipotiroidismul și Hashimoto

Hipotiroidismul, o tiroidă subactivă, încetinește multe sisteme ale corpului, inclusiv eliminarea. Pentru ca organismul să elimine deșeurile, colonul trebuie să se contracte, iar contracțiile lente sau slabe ale colonului pot fi un simptom al hipotiroidismului. Se estimează că 7 milioane de romani au tiroida subactivă, iar majoritatea nu știu că o au.

 

Sensibilitati alimentare

Constipația poate fi un simptom comun al haosului digestiv general legat de sensibilitatea alimentară, deoarece organismul se luptă să digere și să elimine alimentele de la rădăcina inflamației. Deși o gamă largă de alimente pot declanșa sensibilitatea alimentară, glutenul și lactatele sunt cei mai frecventi vinovați.

 

Boala autoimuna

Bolile autoimune se nasc atunci când corpul tău lucrează din greu pentru a se apăra împotriva a ceva potențial periculos, cum ar fi un alergen, o toxină, o infecție sau chiar anumite alimente. Corpul tău nu reușește apoi să facă diferența între intrus și propriile părți ale corpului. Acest lucru vă determină sistemul imunitar să vă atace propriile organe, țesuturi și celule sănătoase.

Bolile autoimune pot afecta multe sisteme diferite din corpul dumneavoastră. Acestea includ afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă sau boala Parkinson. Alte efecte includ bolile tiroidiene, cum ar fi Hashimoto și afecțiunile cu mai multe sisteme, cum ar fi lupusul.

Toate aceste boli pot provoca constipație, deoarece atacă țesutul intestinal în sine, iar intestinele nu mai mișcă alimentele în mod corespunzător prin sistemul digestiv.

 

Ocluzie intestinală

O cauză mai acută a constipației poate fi o obstrucție a intestinului subțire sau gros care împiedică trecerea scaunului. Cauzele frecvente ale obstrucțiilor intestinale sunt țesutul cicatricial sau aderențele cauzate de intervenții chirurgicale abdominale, herniile, tumorile, boala Crohn (care poate îngusta sau răsuci intestinul) sau chiar cancerul.

 

Alte cauze potențiale pentru constipație includ lipsa de exerciții fizice suficiente, stresul excesiv sau administrarea de analgezice dăunătoare fără prescripție medicală. Cel mai bine este să ai o perspectivă cuprinzătoare asupra sănătății tale și asupra factorilor care ar putea contribui la constipația ta. Odată ce înțelegeți cauzele constipației, o puteți trata în mod corespunzător.

Cum să scapi de constipație în mod natural

Cel mai simplu mod de a ameliora constipația este să bei multă apă. Corpul tău folosește apa în toate procesele sale. De aceea, a rămâne hidratat este esențial pentru a vă menține sistemele să funcționeze optim. De asemenea, vă puteți susține sistemul digestiv și ameliora constipația cu remedii naturale pentru scaun.

 

Aportul de apă

După cum se spune, menține-ți corpul curat, rămânând hidratat. Apa de la robinet și apa îmbuteliată conțin toxine și sunt pline cu substanțe chimice nocive. Apa curată și naturala este cea mai bună alegere pentru hidratare. Cercetări recente au arătat că aportul optim de apă este de 15,5 căni pe zi pentru bărbați și 11,5 căni pe zi pentru femei. Ar putea fi mai mult sau mai puțin în funcție de vreme și de cât de mult faci mișcare.

 

Fibre dietetice

Fibrele alimentare absorb apa si pot sustine un scaun mai moale pentru a atenua cauzele constipatiei. Consumul de alimente bogate în fibre alimentare este un element de bază pentru regularitate. Sursele bune de fibre includ avocado, căpșuni, zmeură, morcovi, sfeclă, broccoli, varza de Bruxelles și verdeață cu frunze. Recomandarea zilnică a consumului de fibre alimentare este de 30-38 de grame pentru bărbați și 21-25 de grame pentru femei.

 

Eliminați alimentele inflamatorii

În timp ce căutați alimente bogate în fibre, feriți-vă de alimentele care duc la inflamație, în special gluten, lactate, porumb, soia și zahăr. Sensibilitatea alimentară și factorii declanșatori ai inflamației sunt unici pentru fiecare persoană, așa că recomand să faceți o dietă de eliminare pentru a identifica eventualele sensibilități alimentare.

 

Vindecă-ți intestinul

În medicina funcțională, folosim o abordare simplă numită protocol 4R pentru a vă repara intestinul.

 

Eliminați: Îndepărtați răul prin eliminarea alimentelor inflamatorii precum glutenul, zahărul, lactatele și alimentele toxice precum alcoolul și cofeina.

Restaurare: restaurați ceea ce lipsește pentru a sprijini digestia și absorbția corespunzătoare, cum ar fi enzimele digestive și acidul din stomac.

Reumplere: Refaceți bacteriile benefice pentru a restabili un echilibru sănătos de bacterii bune.

Reparare: Furnizarea nutrienților necesari pentru a ajuta intestinul să se repare în sine este esențială.

Un intestin sănătos este o modalitate excelentă de a opri constipația și de a asigura regularitatea.

 

Suplimentarea

 

În timp ce abordați cauza principală a constipației, este posibil să aveți în continuare nevoie de un balsam natural pentru scaun. Deoarece deficiența de magneziu poate contribui în mod obișnuit la constipație, este important să obțineți suficient magneziu zilnic. Magneziul este esențial pentru mișcările intestinale regulate și este responsabil pentru peste 300 de procese biochimice din organism. Oricine nu suplimentează deja cu un supliment de magneziu de calitate superioară este probabil sărac în acest mineral vital.

Citratul de magneziu este una dintre cele mai biodisponibile forme de magneziu, motiv pentru care l-am recomandat mereu pacientilor mei . Această formulă facilitează mișcările intestinale sănătoase și oferă ameliorarea constipației ocazionale.

 

Rezumat despre ameliorarea constipației

Nu trebuie să acceptați constipația ca parte obișnuită a vieții. Dacă continui să te lupți cu constipația, evaluează-ți dieta, mediul și nivelul de activitate pentru a descoperi cauzele principale ale constipației.

Surse

  1. Constipație. Clinica Cleveland. 2019.
  2. Constipație. Personalul Clinicii Mayo. Clinica Mayo. 2021.
  3. 22 de alimente bogate în fibre pe care ar trebui să le consumi. Kris Gunnars, BSc. Healthline. 2020.