Am avut o pacientă nu cu mult timp în urmă care s-a chinuit să slăbească mulți ani. O privire rapidă la modul ei de a mânca mi-a dezvăluit de ce. Pentru a consuma mai puține calorii, a sărea peste micul dejunînlocuindu-l pur și simplu cu o  cafea sau cu unul dintre acele „latte-uri 0 calorii” care de fapt conțin puțin zahăr.

Din păcate nu este singura. ..

„Urăsc micul dejun”, îmi răspund cu sinceritate mulți pacienți. Este regretabil, deoarece studiile arată,că  pe lângă rezistența emoțională, micul dejun se corelează în mod constant cu longevitatea și cu o greutate sănătoasă. A lua micul dejun este doar atât, „ruperea” postului intermittent de peste noapte „rapid”.

Mâncatul la trezire readuce nivelul de zahăr din sânge la normal, îți pornește metabolismul și te pregătește să fii într-un echilibru metabolic pentru restul zilei. Așa că întrerupeți postul în fiecare dimineață. Vă va face mai sănătos, vă va oferi mai multă energie pe parcursul zilei și vă va ajuta să pierdeți în greutate.

 

Vrei să câștigi în greutate? Sari peste micul dejun !

 

Vechiul proverb „Mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un sărac” are acum ceva dovezi științifice în spate. Mulți dintre noi cred că, dacă sărim peste micul dejun, ne vom reduce aportul total de calorii pentru acea zi și vom pierde în greutate.

Din păcate, contrariul este adevărat. A nu mânca micul dejun înseamnă că vei mânca mai mult în restul zilei. Un studiu în rândul femeilor slabe, sănătoase a constatat că săritul peste micul dejun afectează sensibilitatea la insulină și duce la creșterea în greutate.

Dacă vrei mai multe dovezi, uită-te la luptătorii de sumo, care nu mănâncă niciodată micul dejun. Se trezesc, iar primul lucru pe care îl fac este să înceapă să facă exerciții fizice energic. Această combinație de a sări peste micul dejun și apoi de a se antrena foarte greu timp de cinci ore înseamnă că, până când ajung să mănânce, ei pur și simplu mor de foame. În consecință, ei mănâncă în exces.

Ceva foarte asemănător se întâmplă când sari peste micul dejun, lucrezi până la prânz și, în sfârșit, te întorci acasă seara: mănânci tot ce se vezi. Te simți plin, rău, vinovat și regreti că ai intrat vreodată în bucătărie. Văd un model clar în rândul pacienților mei care sar peste micul dejun și apoi se confruntă cu foamea și poftele de seară.

Un studiu recent a constatat că aproape 3.000 de persoane care au slăbit în medie 30kg și și-au păstrat greutatea timp de șase ani au luat micul dejun în mod regulat. Doar 4% dintre oamenii care nu au luat niciodată micul dejun și-au păstrat greutatea.

Singura diferență dintre cele două grupuri a fost că grupul care a slăbit a mâncat micul dejun, iar celălalt grup nu. Amândouă au consumat același număr de calorii și aceleași tipuri de alimente. Se dovedește că nu numai tipul de calorii pe care le consumi determină pierderea în greutate și menținerea pierderii în greutate, ci și momentul din zi în care mănânci.

 

De ce majoritatea oamenilor fac micul dejun greșit?

 

Să sari peste micul dejun și să mănânci o masă copioasă chiar înainte de somn sună familiar? Ar trebui. Este modul actual!

Cele mai multe dintre caloriile zilnice le consumăm cu puțin timp înainte de culcare. Rar mâncăm micul dejun. Cu greu ne facem timp să mâncăm în timpul zilei și, până ajungem acasă, murim de foame, de multe ori consumăm mai mult decât avem nevoie și apoi ne culcăm sau ne așezăm în fața televizorului sau a computerului în timp ce ronțăm mai multe gustări. Apoi facem singurul lucru care ne garantează să ne îngrășăm: mergem la culcare. Nu e de mirare că semănăm din ce în ce mai mult cu luptătorii de sumo în fiecare zi!

           La fel de rău procedează cei care mănâncă desert la micul dejun. Dacă mănânci calorii goale din alimente rafinate (cum ar fi gogoși și chifle dulci) și zaharuri, vei avea tendința de a mânca mai mult în general. Nu ai mânca niciodată înghețată la micul dejun, dar multe cereale, preparate pede panificație, brioșe și alte lucruri care trec drept mic dejun – chiar și alegeri „sănătoase” – conțin la fel de mult, dacă nu mai mult, zahăr. În esență mănânci desert!

Așa că mănâncă micul dejun, dar fă-o correct!

 Ocoliți consumul cerealelor și orice preparate îmbogățite cu vitamine care poartă o etichetă sănătoasă și încercați să treceți la un mic dejun inteligent.

Studiile arată că micul dejun bogat în proteine ​​poate îmbunătăți sațietatea și poate reduce gustările de seară. Un alt studiu a arătat că un mic dejun bogat în proteine ​​ajută la reducerea hormonului foamei ghrelin și la creșterea colecistechininei, care semnalează creierului să nu mai mănânce. Alimentele bogate în proteine, cum ar fi ouăle, unturile de nuci, un shake de proteine ​​sau cerealele integrale cu nuci stabileizează glicemia și reduc fluctuațiile metabolice mai târziu în cursul zilei.

 

Un mic dejun rapid, ușor și stabilizator pentru zahărul din sânge

 

Printre nenumăratele îndatoriri cu care ne confruntăm dimineața, mulți oameni se chinuie să aibă timp pentru micul dejun. Asta m-a nedumerit întotdeauna, deoarece poți face o omletă sănătoasă cu multe legume colorate în doar câteva minute.

Dacă chiar și asta pare prea mult, sau pur și simplu nu ți-e atât de foame dimineața, încearcă un smoothie pentru micul dejun. Poți să-l pregătești în prealabil cu o seară înainte, astfel încât totul să dureze poate 10 minute în dimineața următoare. Iată rețeta mea preferată de smoothie, care oferă proteine, grăsimi sănătoase, antioxidanți și aromă plăcută în mai puțin timp decât este necesar pentru a comanda o cafea!

Ce strategii folosești pentru a acorda prioritate micul dejun și pentru a obține o masă hrănitoare și rapidă cu care să îți începi ziua?

 

Ingrediente

  • 140g afine congelate
  • 2 linguri de unt de migdale
  • 2 linguri semințe de dovleac
  • 2 linguri de semințe de chia
  • 2 linguri semințe de cânepă
  • 4 nuci
  • 3 nuci braziliene
  • 1 banană mare
  • 1 lingura ulei de cocos extravirgin
  • 120 ml lapte de migdale neîndulcit
  • 240 ml apă

Pregătirea

Combinați toate ingredientele într-un blender electric.

Mixați la viteză mare până se omogenizează (aproximativ două minute). Dacă shake-ul este prea gros, adăugați mai multă apă până ajungeți la o consistență groasă, dar potabilă.

Serviți rece.

 

 

 

Analiza nutrițională per porție

calorii 360 • grăsimi 26 g • grăsimi saturate 7 g • colesterol 0 mg • fibre 9 g • proteine 11 g • carbohidrați 25 g • sodiu 55 mg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *