fbpx

Puține persoane cunosc faptul ca majoritatea cazurilor de boli tiroidiene sunt de natură autoimună…

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună care afectează glanda tiroidă. Aceasta înseamnă că sistemul nostru imunitar recunoaște glanda tiroidă ca pe un invadator străin și începe să o atace, ducând în cele din urmă la distrugerea țesutului nostru tiroidian. Dacă această distrugere durează suficient de mult, tiroida persoanei în cauză își va pierde capacitatea de a produce hormoni tiroidieni.

Hashimoto este o afecțiune autoimună progresivă care duce la distrugerea glandei tiroide și treptat la hipotiroidism – iar în unele cazuri, la alte tipuri de afecțiuni autoimune.

Fiecare pacient cu Hashimoto va trece prin aceleași etape pe parcursul bolii.

Aceste etape sunt importante pentru că ele subliniază exact ce vi se va întâmpla, cu condiția bineinteles să lăsați boala să progreseze și să așteptați deteriorarea tiroidei.

 

Nu trebuie însă să așteptați acel moment!

 

Înțelegând aceste etape și descoperind unde vă încadrați ,în care dintre ele, puteți identifica aproximativ de cât timp aveți boala și puteți obține o perspectivă asupra opțiunilor de tratament  cele mai bune pentru dvs.

 

Tiroidita Hashimoto este ceea ce se numește o boală progresivă.

Adică progresează și se agravează în timp.

 

Medicii știu acest lucru, motiv pentru care de obicei tind să evite tratarea componentei autoimune a lui Hashimoto.

În loc să se concentreze pe aspectul autoimun, ei tind să se concentreze mai mult pe aspectul tiroidian.

Dar ignorând aspectul autoimun vei pierde toate opțiunile de tratament disponibile pe parcurs!

 

Nu uitați, fiecare persoană va progresa prin fiecare etapă într-o anumită perioadă de timp.

 

De la stadiul 0 la stadiul 5 durează aproximativ 20-30 de ani (în funcție de persoană).

 

Însă scopul este ca tu să NU treci prin fiecare etapă.

Scopul este acela de a identifica unde te încadreazi în aceste etape și apoi acela de a implementa tratamentele potrivite, astfel încât să puteți evita progresia ulterioară.

 

 

Etapele bolii Hashimoto

 

 

Etapa 0: Predispoziție genetică

Prima etapă este ceea ce definim ca etapa 0.
Se numește stadiul 0 pentru că sunt mulți oameni care nici măcar nu știu că sunt în acest stadiu.
Etapa 0 se referă pur și simplu la o predispoziție genetică pe care o ai în corpul tău.
Când vine vorba de boli autoimune, genetica joacă un rol important în a determina dacă vei avea sau nu o anumită boală.
Dar doar pentru că ai genetica NU garantează că vei face o boală.
Mai importante decât genetica ta  sunt factorii declanșatori cu care intri în contact zilnic.
Doar atunci când combini o predispoziție genetică cu factori declanșatori ești predispus să declanșezi  Hashimoto.

În stadiul inițial, o persoană are predispoziția genetică pentru Hashimoto, dar nu va fi expusă declanșatorilor necesari și, astfel, va avea valori ale  TSH și T4/T3 normale.

Nu va prezenta anticorpi tiroidieni și nici modificări ecografice ale țesutului glandei tiroide. Acesta ar putea fi numit stadiul 0, deoarece nu există manifestări ale bolii în acest moment.

Dacă aveți o boală tiroidiană, atunci acesta poate fi stadiul în care se află copiii dumneavoastră în prezent!

 Această etapă este cel mai bun moment pentru a te gândi la preventie!

 

Etapa 1: Infiltrarea celulelor imune a glandei tiroide

 

Hashimoto se caracterizează printr-o supraabundență de limfocite (globule albe) în glanda tiroidă. În cantități mici, aceste celule imunitare joacă un rol important de curățare, însă atunci când sunt prea multe  vor apărea probleme. Cu toate că, inițial, celulele imune ar putea fi acolo cu intenții bune  și anume acelea  de a curăța celulele tiroidiene moarte și bolnave , la un moment dat, ele vor începe însă să atace și țesuturile tiroidiene sănătoase.

În această etapă incipientă a bolii Hashimoto, o persoană va avea de obicei un nivel crescut de anticorpi tiroidieni. Până la 80-90% din pacienți pot prezenta o creștere a anticorpilor tiroidieni în sânge, atunci când sunt testați pentru anticorpi tiroglobulină și, respectiv, peroxidază tiroidiană.

Cu toate acestea, este posibil ca unii oameni să nu aibă niciodată anticorpi tiroidieni prezenți în sânge (acei pacienți seronegativi) – însă concludentă va rămâne  o ecografie tiroidiană în care vor fi evidente modificări ale aspectului glandei tiroide specifice lui Hashimoto.

Această etapă poate însă dura zeci de ani înainte de a produce suficiente daune , nivelurile de TSH, T3 liber și T4 liber fiind în valori normale .

Chiar și în această etapă, oamenii pot însă avea simptome precum anxietate, oboseală, avort spontan/infertilitate, modificări de dispoziție, exces de greutate sau scădere în greutate și asta deoarece corpul lor se luptă din greu pentru a-și menține nivelurile hormonilor tiroidieni în valori normale,  acest lucru fiind obositor pentru funcțiile și nutrienții obișnuiți.

În această etapă,aproape întotdeauna apare afectarea funcției peretelui intestinal.

Din păcate, în această etapă, majoritatea pacienților nu sunt diagnosticați cu Hashimoto  iar în rarele cazuri când sunt, de obicei,  li se spune să aștepte pentru că “momentan nu este nevoie de Euthyrox” iar unii chiar pot fi îndrumați catre psihiatru pentru că „totul este în capul lor”. 🙁

Aceasta este etapa ideală pentru a începe intervențiile în stilul de viață și a căuta cauza principală astfel încât progresia afecțiunii și deteriorarea glandei tiroide să poată fi prevenite, deoarece inflamația din corp tocmai a început .

În această etapă va trebui să începeți să vă identificați factorii declanșatori atât interni cât și externi și să vă întăriți corpul abordând:

  1. Sensibilități alimentare
  2. Epuizări de nutrienți
  3. Permeabilitatea intestinală
  4. Toxine
  5. Disfuncție suprarenală
  6. Infecții cornice
 

Putem avea anticorpii tiroidieni in limitele normale  , dar să avem totuși Hashimoto?

Da, aceasta este cunoscută sub numele de tiroidită autoimună seronegativă .

Aproximativ 90% dintre persoanele cu Hashimoto vor prezenta anticorpi TPO, anticorpi TG sau ambii. Cu toate acestea, unii oameni nu vor fi testați niciodată pozitiv pentru anticorpi tiroidieni, dar pot avea Hashimoto cu toate simptomele asociate.

În cazul Hashimoto seronegativ, persoana va preznta modelul ecografic hipoecogen , de asemenea, autoimunitate tiroidiană, dar este posibil să nu aibă anticorpi tiroidieni circulanți măsurabili.

 

Etapa 2: Hipotiroidismul subclinic

 

A treia etapă a bolii Hashimoto este cunoscută sub numele de hipotiroidism subclinic.

În această etapă, nivelurile  TSH pot fi ușor crescute la testele de sânge (3-10 mU/L), iar nivelurile  FT3  și FT4 vor fi normale. Anticorpii tiroidieni ai persoanei pot fi chiar mai mari decât în stadiul 2, deoarece creșterea TSH-ului poate crește inflamația glandei tiroide. Unele persoane, posibil vor continua să fie testeze negativ în privința anticorpilor.

De asemenea, medicul dumneavoastră poate identifica că aveți anticorpi tiroidieni pozitivi, dar vă va spune că nu sunteți „suficient de rău” pentru a lua medicamente pentru tiroida

Această etapă este în care mulți pacienți cu tiroida Hashimoto devin frustrați.

Se vor simți frustrați pentru că știu că ceva nu este în mod evident în regulă, dar majoritatea medicilor nu sunt dispuși să-i trateze în acest moment.

Acest lucru este foarte regretabil, deoarece începerea tratamentului  în această etapă este ideală!

Utilizarea timpurie a medicamentelor tiroidiene poate ajuta la reducerea anticorpilor tiroidieni și la oprirea (sau încetinirea) progresiei leziunilor glandei tiroide.

Dacă știți că vă aflați în această etapă, merită să petreceți ceva timp pentru a găsi un medic care este dispus să prescrie medicamente pentru tiroida la începutul bolii Hashimoto.

Aceste terapii sunt întotdeauna mai eficiente dacă sunt începute devreme!În unele cazuri, odată ce atacul autoimun este echilibrat, persoana poate fi capabilă să renunțe la medicamentele tiroidiene în mod natural, sub supravegherea medicului său desigur.

Intervențiile legate de stilul de viață și abordarea cauzei principale sunt, de asemenea, esențiale în această etapă pentru a te simți mai bine, pentru a preveni daune ulterioare și pentru a-ți inversa autoimunitatea!

 

Etapa 3: Hipotiroidismul evident

 

În acest stadiu, pacientul a început să aibă o insuficiență a funcționării glandei tiroide. Glanda sa tiroidă va fi distrusă până la punctul în care nu va mai putea să-și producă propriul hormon tiroidian.

Pacientul va avea un TSH crescut, cu niveluri scăzute de FT3 și FT4 iar anticorpii tiroidieni putând avea chiar valori mai mari decât în stadiile anterioare. Acesta este stadiul în care o persoană este diagnosticată,în majoritatea cazurilor .

Aceasta este, de asemenea, etapa în care pacienții vor avea nevoie de medicamentele de substituție hormonală  pentru a preveni consecințele grave asupra sănătății. 

Schimbările stilului de viață și abordarea cauzei principale sunt esențiale în această etapă, deoarece simptomele vor fi deja evidente și vor afecta calitatea vieții pacienților.

Este posibil ca medicația tiroidiană să fi fost optimă în stadiul 2, dar până ajungeți la etapa 3, veți avea nevoie de ea.

Dacă rămâneți netratați, veți experimenta o creștere semnificativă în greutate, constipație semnificativă, oboseală semnificativă, căderea semnificativă a părului și așa mai departe.

Utilizarea medicamentelor tiroidiene aici este necesară pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine, dar poate avea, de asemenea, un efect pozitiv asupra anticorpilor tiroidieni (în scăderea lor).

Terapiile naturiste sunt încă eficiente în momentul în care ajungi în stadiul 3, dar va trebui să fii mai agresiv cu ele.

Dacă depistezi Hashimoto în etapa 1, s-ar putea să te descurci pur și simplu fără gluten sau fără lactate.

Până ajungeți la etapa 3, aceste tipuri de diete probabil vor avea rezultate pozitive.

În schimb, va trebui să urmați diete mai cuprinzătoare, cum ar fi dieta de eliminare, fără gluten, lactate și soia, sau chiar diete precum dieta cu FODMAPS scăzut.

În această etapă regenerarea naturală a țesuturilor va fi mult mai dificilă, dar, din fericire, există noi opțiuni  de tratament care pot accelera repararea țesutului tiroidian .

 

Etapa 4: Progresia către alte boli autoimmune

 

A avea Hashimoto expune pacientul  la un risc mai mare de a dezvolta alte afecțiuni autoimune, cum ar fi boala celiacă, psoriazisul, boala Sjogren, artrita reumatoidă, lupusul, scleroza multiplă și multe altele…

Această stare reprezintă o progresie a răspunsului autoimun deoarece pe măsură ce sistemul imunitar continuă să fie dezechilibrat, poate găsi țesuturi suplimentare pentru a ataca, cum ar fi intestinul subțire în boala celiacă, saliva și glandele lacrimale în boala Sjogren și articulațiile în artrita reumatoidă.

În această etapă, pacientul cel mai probabil urmează un tratament medicamentos care dacă este dozat corect , valorile TSH, FT3 și FT4 ar trebui să fie într-un interval bun.

Dacă hormonii unei persoane nu sunt bine controlați cu medicamente, dacă are o glanda tiroidă mărită, anticorpi crescuți, boala Graves, noduli tiroidieni sau cancer tiroidian sau nu se reușește echilibrarea hormonală  pe măsură ce are loc trecerea de la hiper la hipotiroidism, unii medici pot recomanda îndepărtarea chirurgicală a glandei tiroidiene.

Îndepărtarea glandei tiroide va elimina anticorpii tiroidieni, dar, din păcate, nu va opri progresia autoimunității la fel cum medicamentele tiroidiene deaseemeni nu o vor face!

Și în această situație să știți că este încă posibilă remisia autoimunității și reducerea semnificativă dacă nu chiar eliminarea totală a simptomelor altor afecțiuni autoimune.

Recomand în Programului Secretul Tiroidei,  abordarea mai multor protocoale avansate în această etapă, inclusiv abordarea psihoterapică, o dietă de eliminare și tratarea infecțiilor, pentru a vă ajuta să inversați autoimunitatea.

Anticorpii tiroidieni din corpul dumneavoastră sunt foarte specifici anumitor țesuturi din glanda tiroidă, așa că există foarte puțină reactivitate încrucișată cu țesuturile non-glandei tiroide.

Acestea fiind spuse, dacă nu reușiți să remediați orice a cauzat disfuncția imunitară care a început boala dumneavoastră la început, corpul dumneavoastră poate începe în cele din urmă să dezvolte anticorpi pentru ALTE țesuturi.

Dacă corpul tău creează anticorpi împotriva glutenului, atunci asta se numește boala celiacă.

Dacă corpul tău creează anticorpi pentru a-ți distruge articulațiile, atunci asta se numește artrită reumatoidă .

Dacă corpul tău creează anticorpi pentru a-ți distruge glandele salivare, atunci asta se numește Sjogren.

Dacă corpul tău creează anticorpi pentru a distruge melanina din piele, atunci asta se numește Vitiligo .

 

Și așa mai departe.

Atâta timp cât glanda tiroidă nu a fost complet distrusă, îndepărtată chirurgical sau tratată cu iod, există încă o speranță pentru restabilirea funcției prin protocoale avansate.

 

Ceea ce trebuie să înțelegeți  este că pur și simplu tratarea tiroidei cu medicamente tiroidiene NU va opri progresia bolii autoimune.

Te poate ajuta să te simți mai bine pe măsură ce oferi corpului tău hormonul tiroidian care îi lipsește, dar nu este suficient pentru a remedia boala autoimună care ți-a afectat tiroida, pentru început.

Și această problemă imunitară de bază, dacă este lăsată netratată, poate duce în cele din urmă la boli autoimune suplimentare, așa cum am menționat mai sus.

De asemenea, merită subliniat aici că este posibil să începeți să dezvoltați și alte boli autoimune mai devreme.Aceste boli autoimune nu vin întotdeauna în acest stadiu și pot apărea în orice moment.

 

 

Etapa 5. – Tiroidită Hashimoto în stadiu terminal (anticorpi tiroidieni scăzuți sau negativi)

Etapa finală a lui Hashimoto este ceea ce se numește stadiul terminal a lui Hashimoto.

 

Stadiul terminal Hashimoto este ceea ce se întâmplă atunci când atacul autoimun asupra glandei tiroide persistă ani și ani.

 

Când ajungi în acest stadiu, glanda tiroidă s-a atrofiat și s-a micșorat din cauza acestei leziuni.

 

A devenit atât de deteriorată încât nu mai poate produce hormoni tiroidieni și este în esență nefuncțională.

 

Până în acest moment, cei cu o glandă tiroida atrofiată sunt în aceeași poziție cu cei cărora li s-a îndepărtat sau iradiat glanda tiroidă din RAI.

 

Pacienții aflați în stadiul terminal al bolii Hashimoto sunt NECESAR să fie tratați cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vieții, deoarece propria glanda tiroidă nu mai funcționează pentru a-i produce.

 

În plus, în momentul în care ajungi în această etapă, s-ar putea să descoperi că anticorpii tăi tiroidieni încep să scadă și în cele din urmă să dispară.

 

Și deși este ceva ce doriți în etapele 1-4, nu este un lucru bun când se întâmplă în acesată etapă.

 

Scăderea nivelurilor de anticorpi în stadiul terminal al lui Hashimoto are loc deoarece corpul tău a rămas fără țesut pentru ca anticorpii tăi să poată ataca.

 

Când corpul tău rămâne fără țesut pentru a ataca, crede că „inamicul” a dispărut, așa că nu este nevoie să produci mai mulți anticorpi.

 

Din păcate, până ajungi în această etapă, daunele sunt ireversibile și de obicei indică faptul că ai avut Hashimoto de peste 20-30 de ani.

 

În această etapă, terapiile naturiste despre care am discutat cu alte ocazii sunt încă importante, dar nu vor fi suficiente pentru a restabili funcția tiroidiană.

 

Nu înseamnă că ar trebui să le eviți, dar înseamnă că ar trebui să fii conștient de ceea ce pot și nu pot face.

 

Întregul scop al acestui articol este să te ÎMPIEDICE să treci la etapa 5.

 

Acesta este motivul pentru care este atât de important pentru tine să înțelegi aceste etape, astfel încât să poți începe devreme tratamentele și terapiile.

 

Dacă citiți acest lucru și bănuiți că sunteți deja aici (vor fi mulți oameni în această situație), este în regulă, deoarece încă puteți optimiza funcția tiroidiană prin medicamente pentru tiroida, suplimente tiroidiene și intervenții în stilul de viață.

 

Este mult mai greu de optimizat hormonul tiroidian în această etapă, dar cu siguranță este încă posibil.

 

Remisia

 

Când am fost diagnosticată cu Hashimoto,știam că nu-mi pot schimba expresia genei, dar mă gândeam neîncetat că poate dacă ar fi să-mi găsesc și să-mi identific factorii declanșatori, aș putea preveni progresia afecțiunii. Sinceră să fiu, eram într-un fel îngrozită de cât de trist ar putea arăta viața mea de peste 20 ani și mai ales de faptul că mai mult decât orice îmi doream să nu devin o povară pentru copilul meu !

Am cercetat de-a lungul anilor modalități de a inversa autoimunitatea și am descoperit un cuvânt care a devenit scopul meu : remisie.

Personal, îmi place să îi spun “vindecare”, pentru creierul meu sună cumva, mult mai încurajator și liniștitor !

Remisia este definită ca „starea de absență a activității bolii la pacienții cu o boală cronică, cu posibilitatea revenirii activității bolii”. 

Etapa de remisie este aceea în care pacientul și-a abordat și eliminat factorii declanșatori . Persoana respectivă va avea un intestin și suprarenale sănătoase, va avea o capacitate de detoxiere foarte bună, va avea niveluri adecvate de macro și micronutrienți și va prezenta scădere semnificativă a anticorpilor tiroidieni.

Scopul este de a le obține <35 UI/ml. (Unii pacienți din programul Secretul Tiroidei au reușit să îi reducă până la 0 UI/mL!)

Deși nu există un remediu sau o pastilă așa cum deseori mi se cere pentru boala Hashimoto, o putem pune în remisie eliminând factorii declanșatori și anticorpii tiroidieni și, în multe cazuri, putem regenera și vindeca țesutul tiroidian folosind terapii și protocoale inovatoare .

 

Concluzii

Unii endocrinologi pot spune că este incorect să se diagnosticheze o persoană cu Hashimoto numai pe baza prezenței anticorpilor tiroidieni (care pot fi prezenți la 10-20% din populația generală) dacă aceasta are un TSH „normal” și nu prezintă niciun simptom tiroidian.

Cu toate acestea, experiența personlă dar și cazuistica la nivel mondial ne-au demonstrat că persoanele care au testat pozitiv pentru anticorpii tiroidieni au caracteristici structurale și modele de flux sanguin similare la ecografia tiroidiană, precum cei cu Hashimoto , evoluând treptat spre hipotiroidism evident.  

Cred sincer că oamenii ar trebui să fie testați pentru Hashimoto prin testarea anticorpilor dar și ecografic . Detectarea precoce a procesului autoimun va ajuta pacientul să prevină o multitudine de simptome neplăcute, precum și progresia distrugerii glandei tiroide.

Căutându-ne proprii factori declanșatori – care sunt adesea sensibilități alimentare, epuizări de nutrienți, toxine, stres sau infecții – și vindecând intestinul dar și suprarenalele, puteți deseori să îndepărtati boala înainte de a ajunge la un stadiu mai avansat. 

Pentru articole viitoare, asigurați-vă că ma urmăriți și pe canalele mele de social media 

Referințe:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29083758/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6244553/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3271310/
  4. Ragusa F, Fallahi P, Elia G, et al. Tiroidita lui Hashimotos: Epidemiologie, patogeneză, clinică și terapie
  5. Wiersinga WM. Autoimunitate tiroidiană. Endocr Dev. 2014
  6. Fröhlich E, Wahl R. Autoimunitatea tiroidiană: rolul anticorpilor antitiroidieni în bolile tiroidiene și extratiroidiene. Front Immunol. 2017
  7. Rotondi M, de Martinis L, Coperchini F, et al. Tiroidita autoimună serică negativă prezintă un tablou clinic mai blând în comparație cu tiroidita Hashimoto clasică. Eur J Endocrinol. 2014
  8. Fasano A. Toate bolile debutează în intestinul (permeabil): rolul permeabilității intestinale mediată de zonulină în patogeneza unor boli inflamatorii cronice. 2020