fbpx

Cum te simți când te confrunți cu o tulburare tiroidiană

A trăi cu o afecțiune tiroidiană este o călătorie marcată de provocări fizice, dar impactul emoțional este și mai profund.

Tiroida, o glandă mică în formă de fluture din gât, joacă un rol semnificativ în reglarea diferitelor funcții ale corpului, iar atunci când funcționează defectuos, poate duce la o serie de simptome fizice și emoționale. Voi discuta în acest articol despre aspectul emoțional al confruntării cu o tulburare tiroidiană, explorând montagnerusse-ul sentimentelor, rezistența necesară și strategiile pentru menținerea bunăstării mentale.

  1. **Incertitudine și anxietate:**

    Diagnosticul unei tulburări tiroidiene aduce adesea cu sine un sentiment de incertitudine. Pacienții se confruntă cu întrebări despre viitor, eficacitatea tratamentelor și impactul potențial asupra vieții lor de zi cu zi. Anxietatea devine în momentul diagnosticaării un însoțitor constant pe măsură ce imprevizibilitatea simptomelor se profilează la orizont, creând un fundal emoțional care necesită rezistență pentru a supraviețui.

Pentru mine, cea mai înfricoșătoare experiență după diagnosticul meu cu tiroida și începutul administrarii medicamentelor tiroidiene, a fost disocierea de mine însămi. Am devenit apatică, incapabilă parcă să simt vre-o emoție, bună sau rea. Nu mai aveam dorințe, nu-mi mai făcea plăcere să fiu aproape de ceilalți, să socializez , să-mi urmez pasiunile și să iubesc oamenii din viața mea. Mereu eram obosită și total lipsită de “chef”…… ca și cum butonul meu interior era pe off  și trăiam într-o lume rece și întunecată… și tuturor, cu excepția unei foarte mici părți din mine, nu le păsa.Mă simțeam singură și neînțeleasă. Acum plângeam, peste 2 minute râdeam….acum țipam fără absolut nici un motiv , ca apoi să mă macine regretul și vinovăția!

Persoanele care suferă de o boală tiroidiană să știți că pot experimenta o multitudine de simptome emoționale dar și fizice.

Pe lângă stresul și încordarea permanentă pe care le pot simți, există o mulțime de dovezi care arată că boala tiroidiană și boala Hashimoto sunt, de asemenea, corelate pozitiv cu rate mai mari de anxietate, depresie și alexitimie (o incapacitate de a descrie emoțiile).

„Mă simt ca o persoană complet diferită… Ce este mai rău este că nimeni nu mă înțelege. Nici prietenii , nici familia, dar nici doctorii..”

  1. **Impactul asupra stării de spirit și asupra nivelurilor de energie:**

   

Tulburările tiroidiene pot face ravagii asupra stării de spirit și a nivelurilor de energie. Hipotiroidismul poate duce la senzații de letargie și oboseală persistentă, în timp ce hipertiroidismul poate induce neliniște, iritabilitate și anxietate crescută. Nivelurile hormonale fluctuante pot crea un rollercoaster emoțional, ceea ce face dificilă menținerea unei mentalități stabile și pozitive.

„Am mereu aceași întrebare: Ce ziceam?”(ceață mentlă/uitare)

Adesea, în stadiile incipiente ale bolii Hashimoto, o persoană poate trece într-o stare de hipertiroidă sau simptomele pot fi chiar considerate subclinice. Pe măsură ce tiroida este distrusă, hormonii stocați pot fi eliberați, provocând niveluri ridicate, bruște ,de hormoni tiroidieni. Apoi, pe măsură ce aceaștia se epuizează și tiroida devine și mai mult deteriorată, valorile tiroidiene pot deveni scăzute,  hipotiroidismul redezvoltându-se astfel constant.

De asemenea, este posibil să aveți Hashimoto și să aveți un singur nodul tirotoxic (aceasta înseamnă că produce prea mult hormon tiroidian), ceea ce duce la oscilații  hipo și hipertiroidiene.

Simptomele pot varia deoarece sunt legate de diferite sisteme și organe , cum ar fi ficatul, intestinul și suprarenalele.

Chiar și atunci când nivelurile de TSH par să fie într-un interval normal, anticorpii tiroidieni crescuti pot contribui la simptome precum durere, anxietate, oboseală, creștere în greutate și depresie.

În plus, mulți dintre noi nu înțelegem pe deplin impactul stării noastre, deoarece simptomele nespecifice ale bolii autoimune ale tiroidei sunt adesea eliminate gândindu-ne că au legătură fie cu vârsta, fie cu sexul ….fie pentru că le ‘moștenim”…

 

  1. **Imaginea corpului și stima de sine:**

 

    Simptomele fizice, cum ar fi fluctuațiile în greutate, căderea părului și modificările texturii pielii pot contribui la provocări legate de imaginea corporală și stima de sine. Pacienții se pot confrunta cu presiunea societății de a se conforma standardelor de frumusețe, ceea ce duce la o sensibilitate sporită cu privire la aspectul lor și la o luptă pentru a reconcilia schimbările provocate de tulburarea tiroidiană.

Ați auzit vreodată una dintre următoarele replici?

Totul este în capul tău.”

„Nu pari bolnav!”

„Lăsati Doamnă, lumea este obosită !”

 “Te stresezi prea mult .”

„Ai o vârstă, îmbătrânești.”

„Mânci prea mult, chiar nu te poți controla?”

„Încearcă să nu te mai tot gândești la asta, tu îți amplifici stările.”

De asemenea, poate ați auzit și : „Știu pe cineva cu boală tiroidiană care nu are nici o problem, trăiește chiar foarte bine. Tu de ce nu poți fi ca ea?

Dar multe personae nu realizează că,fiecare dintre noi suntem diferiți iar simptomele Hashimoto sunt atât de variabile astfel încât două persoane cu Hashimoto pot avea o experiență complet diferită!

 

  1. **Confruntarea cu medicamentele și tratamentul:**

    Respectarea medicamentelor și a planurilor de tratament este crucială pentru gestionarea tulburărilor tiroidiene. Cu toate acestea, efectele secundare ale medicamentelor pot introduce un strat suplimentar de tensiune emoțională. Pacienul se pot confrunta cu nevoia de ajustări ale medicamentelor, îngrijorările cu privire la efectele pe termen lung și frustrarea de a nu experimenta întotdeauna o ușurare imediată.

Aș pune însă accentul pe faptul că Hashimoto este o boală autoimună a cărui tratament nu se rezumaă la hormonii de substituție dar vom aborda mai târziu în acest articol și acest aspect.

 

  1. **Sisteme de suport și mecanisme de adaptare:**

 

    Construirea unui sistem robust de sprijin este esențială pentru bunăstarea emoțională. Prietenii, familia și profesioniștii din domeniul sănătății pot oferi înțelegere, încurajare și ascultare. Mecanismele de coping precum mindfulness, meditația și grupurile de sprijin oferă instrumente valoroase pentru gestionarea stresului și cultivarea rezistenței în fața provocărilor emoționale asociate cu tulburările tiroidiene.

Când am început să iau medicamente pentru tiroidă, dar eram supradozată, conduceam cu mama în mașină și îi urmam indicațiile. Nu a fost atentă uitând să îmi spună să virez la stânga, apoi a încercat să-mi spună să întorc brusc.

M-am supărat atât de tare încât am început să țip la ea și să cresc nebunește viteza! Biata mea mamă a fost șocată ! Am reacționat total disproporționat. Și ce dacă am ratat un viraj? Plecam la cumpărături și aveam toată ziua în față… Desigur, m-am simțit îngrozitor și foarte jenată că am tratat-o pe mama în acest fel. (Imi pare rau Mimi!)

Izbucnirile sunt doar unul dintre numeroasele „efecte secundare” posibile ale unei afecțiuni tiroidiene.

Când avem o boală invizibilă, unora dintre noi le este greu să valideze efectele bolii noastre, deoarece simptomele noastre sunt practic “invizibile” pentru alții.

Bineînțeles că am putea încerca să pretindem că nu e nimic în neregulă cu noi, doar că…….datorită faptului că  autoimunitatea este o boală tăcută, prietenii și familia ar putea să ne vadă că arătăm la fel ,  ca în orice altă zi și să nu realizeze că avem nevoie de ajutor și de sprijin.

Nu își dau seama că ne simțim rău sau că noi doar că ne luptăm pur și simplu să facem față poate fiecărei noi zile .

Pentru mulți dintre pacienți, chiar și testele de laborator nu spun realitatea, deoarece „nivelurile normale” de hormoni tiroidieni din teste nu sunt la fel cu nivelurile optime care ne ajută să ne simțim cel mai bine!

Nu ajută cu nimic situația în care cei mai mulți dintre noi suntem ignorați de medici și de cei dragi!

Lipsa simptomelor „fizice” evidente în Hashimoto face adesea dificil pentru cei dragi, precum și pentru pacienții înșiși, să înțeleagă impactul atât de profund pe care Hashimoto îl poate avea asupra minții, trupurilor și sufletelor noastre.

O persoană care tușește, cu  febră este de așteptat să stea în pat toată ziua, dar o persoană care are hipotiroidism, „o boală invizibilă”, se simte adesea vinovată pentru că vrea să doarmă toată ziua, iar alții pot să nu înțeleagă că oboseala este într-adevăr un simptom al problemelor cu tiroida.

 

 Imputernicirea prin educație

 

    Cunoașterea este putere, iar persoanele cu tulburări tiroidiene își găsesc adesea mângâiere în înțelegerea stării lor. A afla despre complexitatea funcției tiroidei, opțiunile de tratament și ajustările stilului de viață vă va ajuta la demistificarea tulburării, oferind un sentiment de control și acțiune asupra sănătății.

 

Cautați specialistul potrivit vouă!

 

A avea un specialist care vă sprijină poate face diferența în călătoria voastră de vindecare. Vreți să lucrați cu cineva care vă susține, care vă tratează ca și cum ați fi mai mult decât un număr pe hârtie și care înțelege că starea sănătății voastre tiroidiene nu poate fi rezumată doar prin rezultatele de laborator. Simptomele tale sunt reale și este important ca medicul tău  să se implice pentru tine  astfel încât să te poți simți din nou cât mai bine!

Deasemeni, împărtășirea cunoștințelor despre starea voastră, cu cei dragi, poate fi, deun real ajutor. Ați putea chiar să îi trimiteți să citească acest articol.

A trăi cu o tulburare tiroidiană este o experiență cu mai multe fațete care se extinde dincolo de simptomele fizice. Acesta cuprinde un peisaj emoțional complex, marcat de incertitudine, fluctuații ale dispoziției și provocări ale stimei de sine. Cu toate acestea, cu reziliență, sprijin și o abordare proactivă a auto-îngrijirii, te asigur că poți face față acestor provocări emoționale !

Probabil că v-ați pus mari speranțe în medicamentele tiroidiene după diagnostic, doar pentru a fi dezamăgiți că au ajutat doar cu câteva lucruri, în timp ce ați rămas cu alte zeci de simptome. Acest lucru se datorează faptului că bolile tiroidiene autoimune sunt mult mai mult decât doar cifre pe hartie.

Și chiar acum, chiar dacă simțiți că nu vă veți face niciodată bine, vreau să vă anunț că  puteți!

 

Călătoria ta de vindecare implică nu numai gestionarea aspectelor fizice ale tulburării tiroidiene prin abordarea cauzei/cauzelor tale fundamentale, ci și cultivarea unui spirit rezistent care prosperă în mijlocul complexităților emoționale ale vieții !

Surse : 

  1. Ayhan, Medine Giynas et al. The prevalence of depression and anxiety disorders in patients with euthyroid Hashimoto’s thyroiditis: a comparative study. Gen Hosp Psychiatry. Jan-Feb 2014;36(1):95-8.
  2. Martino, Gabriella et al. Alexithymia, Emotional Distress, and Perceived Quality of Life in Patients With Hashimoto’s Thyroiditis. Front Psychol. 2021; 12: 667237.
  1. Nexø MA, Watt T, Cleal B, et al. Exploring the experiences of people with hypo- and hyperthyroidism. Qual Health Res. 2015;25(7):945-953. doi:10.1177/1049732314554093
  2. Marian G, Nica EA, Ionescu BE, Ghinea D. Hyperthyroidism–cause of depression and psychosis: a case report. J Med Life. 2009;2(4):440-442.
  3. Ragusa F, Fallahi P, Elia G, et al. Hashimotos’ thyroiditis: Epidemiology, pathogenesis, clinic and therapy. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab. 2019;33(6):101367. doi:10.1016/j.beem.2019.101367
  4. Mincer DL, Jialal I. Hashimoto Thyroiditis. In: StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; June 21, 2022.

 

Distribuie

Slăbește sănătos și vindecă afecțiunile glandei tiroide

Este timpul să-ți recuperezi sănătatea și să trăiești cea mai bună viață acum!