fbpx

Simți că te îngrași cate 2 kilograme în fiecare zi?

Și nu vorbesc despre modificări ale greutății tale care au loc pe parcursul zilei, acest lucru fiind normal.Dar ceea ce nu este normal este să vezi o schimbare de 2 kilograme pe cântar de la o dimineață la alta.Acest lucru indică că există o mare problemă.Și este o mare problemă care se întâmplă să afecteze mulți pacienți cu hipotiroidism.

Când apare această creștere în greutate rapidă, este ușor să presupunem automat că este grăsime, fapt care însă se întâmplă rar.

Creșterea rapidă în greutate este aproape întotdeauna o problemă legată de lichide, schimbări de apă sau modificări ale greutății apei într-o anumită formă sau un anumit mod.

Acest lucru se datorează faptului că este greu să acumulezi cu adevărat 5 kilograme de grăsime într-o singură zi și, ar trebui să ai o problemă serioasă hormonală ,o afecțiune medicală rare.

Dar asta nu înseamnă că tipul de creștere rapidă în greutate pe care o întâmpinați nu este o problemă și nu ar trebui luată în seamă.

Pentru a înțelege însă cum să remediați problema, trebuie să înțelegeți ce o cauzează și, de asemenea, trebuie să înțelegeți diferența dintre creșterea normală în greutate în hipotiroidism și diferitele alte tipuri de creștere rapidă în greutate.

 

Hipotiroidismul cauzează în mod normal creșterea în greutate?

Desigur.

Nu trebuie, dar cu siguranță foarte mulți oameni trec pri asta.

Mulți (majoritatea) pacienților care sunt diagnosticați cu tiroida lenta se pot aștepta să câștige între 10 și 15 kilograme doar din starea lor tiroidiană iar acest lucru se întâmplă deoarece hormonii tiroidieni controlează și reglează metabolismul.

Pe măsură ce nivelul hormonilor tiroidieni scade, la fel va scade și metabolismul și vei câștiga în greutate.

Ceea ce poate fi confuz este faptul că unii pacienți cu afecțiune tiroidiană se îngrașă cu mult mai mult de 10-15 kilograme.În timp ce această creștere în plus în greutate este legată de problema lor cu tiroida, nu este direct responsabilă pentru aceasta.

Această greutate suplimentară tinde să provină din problemele pe care le voi aborda în acest articol .

 

Cauze pentru creșterea rapidă în greutate:

 

  1. Umflare, edem și greutatea apei

După cum am menționat mai devreme, dacă ați luat în greutatear trebui să vă uitați întotdeauna mai întâi la nivelul lichidelor din corp, adică la cantitatea de apă care este stocată în corp la un moment dat.

Această cantitate poate fluctua semnificativ de la o zi la alta, în funcție de diferiți factori precum aportul de sare, nivelul hormonilor și chiar aportul de carbohidrați.

Dacă nu aveți o problemă cu tiroida, lichidul pe care îl obțineți din alimente și băuturi ajunge în tractul intestinal, unde sunt fie absorbite, fie păstrate pentru a înmuia scaunul.Din intestine, acest lichid ajunge în sânge, unde se îndreaptă către toate celulele și țesuturile care au nevoie de el înainte de a ajunge la rinichi, unde orice exces este eliminat sub formă de urină.

Există mulți factori ce pot avea ca rezultat acumularea de lichide și o creștere în greutate suplimentară.

Pacienții tiroidieni sunt extrem de susceptibili la edem din cauza mixedemului, o afecțiune în care glicozaminoglicanii și acidul hialuronic se acumulează în piele și țesuturi.Acești compuși pot reține mulți multipli din greutatea lor în apă, așa că oriunde ar merge, vor urma apa și lichidul.

Mixedemul adevărat este însă rar întâlnit și se crede că apare numai în cazuri severe de hipotiroidism, dar este foarte probabil ca o formă mai puțin severă de mixedem să apară la mulți pacienți cu o afectare tiroidiană.

Și pentru că apa este atât de grea, chiar și cazurile ușoare de edem pot duce la schimbări mari pe cântar.

Edemul poate apărea pe tot corpul și în aproape orice țesut, dar atunci când tiroida este responsabilă, tinde să se acumuleze în anumite zone, una dintre acestea fiind fața, în special în jurul ochilor.

Acesta este cunoscut sub numele de edem periorbitar și este o problemă pe care o vor experimenta aproximativ aproximativ 1 din 5 dintre pacienții cu hipotiroidism.

Probabil că v-ați confruntat cu această problemă dacă v-ați trezit vreodată cu umflături în jurul ochilor și al feței.Din fericire, această umflare tinde să se diminueze pe măsură ce te trezești și pe măsură ce gravitația trage lichidul suplimentar din față în circulație, unde corpul tău îl poate elimina.

Pe lângă edemul periorbitar, aproximativ 55% dintre pacienții cu hipotiroidism vor prezenta un alt tip de edem cunoscut sub numele de edem periferic în care umflarea este localizată la nivelul picioarelor.Acest tip de edem este puțin mai problematic decât umflarea feței din câteva motive:

  • există mult mai mult țesut acolo, ceea ce înseamnă că poate fi reținut mult mai mult lichid în picioare.
  • este mult mai ușor să tratezi umflarea subtilă a picioarelor decât a feței.

 

Ne uităm destul de des la fața, dar cât de des stăm și ne analizăm  picioarele???Probabil nu la fel de mult.Din acest motiv, edemul periferic reprezintă o creștere în greutate mai mare decât cea a edemului periorbital și este afecțiunea pe care ar trebui să o cauți mai întâi dacă observi schimbări mari pe cantar.

 

Cum poți scăpa de această apă în plus?

Prin optimizarea tiroidei.

 

Cel mai bun mod de a vă ajuta corpul să mobilizeze acest lichid suplimentar și să-l eliminați este prin reglarea funcionării tiroidei.

Bineînțeles că putem face și alte lucruri care ne pot ajuta precum exercițiile fizice, masajul, ciorapii compresivi, să fim mai activi, sa luam anumite suplimente și sa incercam sa ne ajustam aportul de electroliți.

Cu toate acestea, nu toate cazurile de edem sunt datorate disfuncției tiroidiene, așa că, dacă aveți edem, vă recomand ca întotdeauna să consultați medicul pentru a vă asigura că nu aveți o problemă mai gravă.

 

  1. Constipație

Dacă începeți să vedeți că ,cântarul crește cu câteva kilograme în fiecare zi, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți după ce verificați dacă există edem este să verificați când ați avut ultimul scaun pentru ca intestinele tale pot reține nu doar multă mâncare, ci și multă apă sub formă de scaun, iar volumul scaunului poate juca un rol important în greutatea zilnică, mai ales dacă nu îl eliminați în mod regulat.

Aceasta este o mare problemă pentru pacienții cu tiroida, deoarece unul dintre cele mai comune simptome ale hipotiroidismului este constipația .

Când hormonul tiroidian este scăzut, mișcările intestinale vor încetini iar această problemă poate deveni atât de gravă la unii pacienți castfel încât ajung să experimenteze o mișcare intestinală doar o dată la 4 până la 7 zile.

Evident, dacă 4 zile adunăm mâncare în intestine, nu doar că vom vedea schimbări pe cântar dar ne vei simți și incredibil de umflați.

Greutatea reală a scaunului variază în funcție de consistență și de aportul alimentar, dar o mișcare intestinală poate cântări oriunde de la ¼ de kilogram până la 1 kilogram.

Nu putem spune cu exactitate care ar fi greutatea scaunului mediu, însă,  pentru mulți oameni care suferă de constipație cronică pot spune că se îngrășă cu ușurință 2-3 kilograme într-o săptămână dacă nu au o mișcare intestinală.

Vestea buna este aceea că, constipația cronică în hipotiroidism poate fi tratată prin optimizarea funcției tiroidiene și prin îmbunătățirea sănătății intestinale.Sunt una din acele personae care s-a luptat ani buni cu acest simptom până la etapa în care deja trecusem catre bulimie utilizând cu disperare între 6 si 10 capsule laxative pe seară!

Ajustarea medicamentelor pentru tiroida, consumul mai multor fibre din fructe și legume și consumul de multă apă  nepot ajuta să avem mișcări intestinale regulate.

Scopul tău ar trebui să fie să ai cel puțin o mișcare intestinaă, lă pe zi și orice zi “pierdută” reprezintă o problemă pe care ar trebui să o evaluați cu foarte mare atenție.

 

  1. Probleme menstruale (creștere în greutate legată de hormoni)

Acesta se aplică doar femeilor, dar pentru că femeile suferă de boli tiroidiene cu o rată de aproximativ 6-8 ori mai mare decât bărbații, cred ca este foarte important!

Este destul de normal ca femeile să ia în greutate în timpul ciclului menstrual, media fiind în jur de 1 până la 2 kilograme doar că acest număr poate merge mult mai sus, mai ales dacă există dezechilibre în nivelurile de progesteron și estrogen.

De fapt, unele femei spun că îngrașă între 2 și chiar 4 kilograme în săptămâna menstruației.

Creșterea în greutate pe care o experimentează femeile în timpul ciclului menstrual este, din nou, legată de schimbările de lichide.

Hormonii progesteron și estrogen joacă un rol important și opus în gestionarea nivelului de lichide.

Estrogenul determină femeile să rețină lichide, iar progesteronul face ca femeile să elimine lichide suplimentare.

Când este echilibrat, acest sistem funcționează bine și nu se reține lichid suplimentar dar când există un dezechilibru  în estrogen și progesteron, puteți observa schimbări mari în creșterea în greutate care persistă după finalizarea ciclului.

Știm că hipotiroidismul interferează nu numai cu ciclul menstrual, ci și cu hormonii care guvernează acest ciclu, studiile estimand că aproximativ 20% dintre femeile cu hipotiroidism prezintă cicluri menstruale neregulate (fie cicluri grele, fie cicluri rare).

Acest lucru se datorează impactului pe care hormonul tiroidian îl are asupra nivelurilor de progesteron .

În starea hipotiroidiană, nivelurile de progesteron sunt mai mici decât în ​​mod normal, ceea ce înseamnă că estrogenul poate acționa dezinhibat rezultând o mai mare creștere în greutate din lichide pe tot parcursul ciclului menstrual.

Puteți diferenția cu ușurință retenția de lichide legată de menstruație de edemul standard din cauza modului și mai ales a perioadei în care apare.

Dacă creșterea în greutate este ciclică și dacă apare în timpul menstruației, atunci este foarte probabil legată de impactul pe care hormonul tiroidian îl are asupra hormonilor tăi sexuali.

Și această problemă poate fi rezolvată prin optimizarea nivelurilor de hormoni tiroidieni, care va acționa apoi pentru a echilibra raportul progesteron-estrogen.

 

În corpul nostrum, cei doi hormoni tiroidieni cei mai activi, tiroxina (T4) și triiodotironina (T3), circulă în organism și îți afectează metabolismul prin interacțiunea lor cu:

  • Celule grase
  • Muşchi
  • Ficat
  • Pancreas
  • Hipotalamus

 

Hormonii tiroidieni ajută în mod normal organismul să descompună grăsimile și ajută ficatul și pancreasul să metabolizeze caloriile stocate pentru a fi folosite pentru energie. Acești hormoni ajută, de asemenea, mușchii din întregul corp când folosesc energia. Și când există o cantitate adecvată de hormoni tiroidieni care circulă în organism, hipotalamusul, care este un regulator al hormonului tiroidian în creier, scade cantitatea de secreție de hormon de reglare a tirotropinei (TRH).

Toate aceste acțiuni pot fi întrerupte atunci când aveți hormoni tiroidieni scăzuți sau funcția tiroidiană diminuată. Alături de simptomele de energie scăzută, organismul păstrează și caloriile, stocându-le sub formă de grăsime, care este deosebit de dificil de ars și metabolizat.

 

 

 

Referinte :

 

  1. https://ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545193/
  2. Mullur R, Liu YY, Brent GA. Thyroid hormone regulation of metabolism. Physiol Rev. 2014;94(2):355–382. doi:10.1152/physrev.00030.2013
  3. ncbi.nlm.nih.gov/6706068/
  4. Cicatiello A, Di Girolamo D, Dentice M. Metabolic Effects of the Intracellular Regulation of Thyroid Hormone: Old Players, New Concepts. Front Endocrinol (Lausanne). 2018;9. doi: 10.3389/fendo.2018.00474
  5. nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9354917/