fbpx

 

 

 

Atât hipotiroidismul, cât și hipertiroidismul pot provoca modificări ale pielii asociate cu mâncărimile, inclusiv uscăciunea pielii și porțiuni de piele groasă, solzoasă dar și decolorată.

 

Afecțiunile tiroidiene pot provoca, de asemenea, o creștere sau scădere a transpirației, care poate duce și la mâncărime în anumite condiții.

 

Boala Graves și boala Hashimoto sunt două tulburări autoimune în care sistemul imunitar atacă celulele sănătoase ale glandelor tiroide. Ambele afecțiuni au legături cu mâncărimea pielii.

 

În acest articol voi discuta despre asocierile dintre mâncărimea pielii și afecțiunile tiroidiene, dar mai ales cum să gestionați disconfortul provocat.

 

 

Mâncărimea pielii și hipertiroidismul

Hipertiroidismul este o afecțiune în care glanda tiroidă produce o cantitate în exces de hormon tiroidian. Mâncărimea este unul dintre simptomele acestei afecțiuni. Cu toate acestea, nu toată lumea cu hipertiroidism o va experimenta, conform cercetărilor.

 

Aceasta se poate prezenta ca o mâncărime generală pe tot corpul sau ca o erupție cutanată și pruriginoasă care se formează în pliurile pielii. Alte modificări ale pielii care pot însoți hipertiroidismul includ pielea decolorată și transpirația excesivă. Când această transpirație se usucă, poate duce la mâncărime sub forma unei erupții cutanate însoțită de senzația de căldură.

 

În plus, unele cercetări sugerează că persoanele cu psoriazis pot avea mai multe șanse de a prezenta și tulburări tiroidiene. Cu toate acestea, experții trebuie să efectueze mai multe cercetări cu privire la această potențială conexiune. Psoriazisul este o afecțiune care provoacă pete uscate, mâncărime și zone solzoase ale pielii lângă genunchi, coate, talie și scalp.

 

 

Mâncărimea pielii și boala Graves

Boala  Graves poate duce la hipertiroidism. Este o tulburare autoimună care determină sistemul imunitar să atace celulele sănătoase din glanda tiroidă. Acest lucru duce la mărirea glandei tiroide și la supraproducția de hormoni tiroidieni.

 

O complicație a bolii Graves este dermopatia Graves, care este reprezentată de decolorarea și îngroșarea pielii care provoacă și mâncărime.

 

În afară de aceeași mâncărime a pielii asociată cu hipertiroidismul în general, boala Graves poate provoca, de asemenea, ochi bombați, uscați și mâncărimi. Această afecțiune este boala oculară a lui Graves.

 

Picăturile pentru ochi fără prescripție medicală pot oferi o calmare temporară în cazurile ușoare. Pentru cazurile mai severe, medicii pot prescrie steroizi, cum ar fi prednisonul, care pot viza umflarea din spatele ochilor.

 

Mâncărimea pielii și hipotiroidismul

 

Hipotiroidismul se referă la momentul în care glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian.

 

Această afecțiune a tiroidei poate provoca piele uscată, care poate prezenta mâncărime și bineînțeles o senzație inconfortabilă. Pielea uscată poate schimba textura pielii de la fină, moale, la piele aspră, provocând mâncărime.

 

Hipotiroidismul poate avea, de asemenea, legături cu eczema craquele, cunoscută și sub numele de eczemă asteatotică. Aceasta este o formă de dermatită care apare ca o despicătură pe piele. Aceasta poate apărea sub forma unor zone de piele în formă de romb, separate de zone decolorate. De asemenea, poate implica urme asemănătoare zgârieturilor și începe pe o tibie înainte de a se extinde încet pe toată pielea de pe ambele picioare inferioare.

 

 

Mâncărimea pielii și boala Hashimoto

 

Boala Hashimoto poate provoca hipotiroidism. Ca și în cazul bolii Graves, este o afecțiune autoimună care atacă glanda tiroidă. Cu toate acestea, în loc să determine glanda tiroidă să producă prea mult hormon tiroidian, ea nu produce suficient hormon tiroidian.

 

Unele cercetări sugerează o corelație între boala Hashimoto și urticaria cronică. De fapt, în 25–30% din cazurile de urticarie cronică studiate, a existat peroxidază antitiroidă în sânge. Acesta este un semn distinctiv al bolii Hashimoto.

 

 

Cum să gestionați mâncărimea din cauza tulburărilor tiroidiene

 

Există mai multe schimbări ale stilului de viață și de autoîngrijirii pe care oamenii le pot face pentru a ajuta la gestionarea mâncărimii pielii. Acestea pot fi utile și pentru mâncărimea asociată cu boala tiroidiană.

 

Academia Americană de Dermatologie sugerează următoarele:

  • faceți o baie călduță cu fulgi de ovăz
  • aplicați anestezice topice care conțin pramoxină
  • aplicați agenți de răcire care conțin mentol sau calamină
  • aplicați o cremă hidratantă fără parfum
  • purtați haine largi din bumbac
  • mențineți o temperatură rece și un nivel neutru de umiditate în casă
  • luați măsuri pentru a reduce stresul acolo unde este posibil
  • evitați zgârierea pielii

 

În cele din urmă, rezolvarea mâncărimii din cauza afecțiunilor tiroidiene implică gestionarea stării și a nivelului de hormoni tiroidieni din sânge.

 

Unele forme de hipotiroidism, inclusiv boala Hashimoto, necesită terapie de substituție tiroidiană prin levotiroxină. Doza necesară poate varia, așa că medicii pot recomanda analize de sânge regulate. Majoritatea cazurilor de hipotiroidism sau boala Hashimoto necesită tratament pe tot parcursul vieții și asta în marea majoritate a cazurilor se datorează faptului că medicina convențională nu recunoaște remisia autoimunității.

 

Concluzii

 

Afecțiunile tiroidiene, inclusiv hipotiroidismul și hipertiroidismul, pot provoca modificări ale pielii, inclusiv mâncărime, uscăciune și decolorare.

Tulburările autoimune, cum ar fi boala Graves și boala Hashimoto, în care sistemul imunitar vizează tiroida, coincid adesea cu mâncărimea pielii.

Hipertiroidismul poate duce la o mâncărime generală a corpului, erupții cutanate și transpirație intensă. Transpirația care se usucă și rămâne pe piele pentru o perioadă prelungită poate provoca o erupție cutanată de căldură.

Boala Graves poate provoca, de asemenea, pete de piele persistentă mâncărime, decolorate și îngroșate.

Hipotiroidismul are ca rezultat pielea rece și uscată și potențialele modificări ale texturii, inducând mâncărime.

Boala Hashimoto se poate corela cu urticaria cronică.

Psoriazisul poate apărea cu hipertiroidism, hipotiroidism, boala Graves și boala Hashimoto.

Managementul implică ajustări ale stilului de viață, cum ar fi băi cu fulgi de ovăz, agenți de răcire și reducerea stresului. Rezolvarea mâncărimii necesită în cele din urmă ca specialistul să abordeze afecțiunea tiroidiană de bază, necesitând adesea medi

Referințe:

  1. Tan CE, et al. (2013). Generalised pruritis as a presentation of Grave’s disease.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4170466/
  2. Najafipour M, et al. (2018). Relationship between chronic urticaria and autoimmune thyroid disease.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6302681/
  3. Yumnam D, et al. (2022). Association of psoriasis with thyroid disorders: A hospital-based, cross-sectional study.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8991584/