fbpx

Dacă ți-ai întreba medicul ce să faci cu anticorpii tăi tiroidieni, cel mai probabil ar ridica din umeri și ți-ar spune să nu-ți faci griji pentru ei.

Acest lucru se datorează faptului că, din perspectiva medicine tradiționale, nu poți face nimic.

NU! Nu este cazul, totuși!

Există MULTE terapii și tratamente care au potențialul de a ajuta la scăderea anticorpilor tiroidieni.

Dar când singura ta opțiune este să stai și să-ți lași propriul corp să-ți distrugă glanda tiroidă, personal, ca pacient mi-aș pune foarte multe semne de întrebare!

Una dintre cele mai bune opțiuni de tratament pentru pacienții cu Hashimoto, cunoscută deja de peste zece ani este, fără îndoială, seleniul.

Seleniul este un oligomineral care influențează funcția proteinelor și a enzimelor numite selenoproteine.

Aceste selenoproteine ajută la crearea ADN-ului, vă protejează celulele de leziuni și infecții și sunt implicate în crearea și activarea hormonilor tiroidieni.

Dacă nu aveți suficient seleniu, atunci aceste proteine nu vor funcționa corect și veți fi susceptibil la deteriorarea glandei tiroide.

Un nivel sub-optim este unul care poate părea normal la testare, dar provoacă totuși o scădere a funcției tiroidiene și celulare, suficient pentru a provoca disfuncție tiroidiană și simptome minore.

Seleniul acționează pentru a ne proteja glanda tiroidă de stresul oxidativ deoarece producerea de hormoni tiroidieni în glanda tiroidă are ca rezultat producerea de peroxid de hidrogen care poate dăuna celulelor glandei tiroide.

Seleniul ajută organismul să producă glutation care acționează pentru a neutraliza peroxidul de hidrogen.

Indiferent de motiv, corpul tău va produce hormoni tiroidieni, deoarece este necesar pentru viață, neștiind dacă glutationul este prezent sau nu pentru a-ți proteja glanda tiroidă.

Când aveți deficit de seleniu, nivelurile de glutation scad și însăși crearea de hormoni tiroidieni duce la deteriorarea glandei tiroide,moment în care proteinele și enzimele (peroxidaza tiroidiană și tiroglobulina) din glanda tiroidă se revarsă în fluxul sanguin.

Aceste proteine interacționează apoi cu sistemul tău imunitar și ajungi la anticorpii tiroidieni caracteristici bolii Hashimoto și Graves.

Bun, acum că știți care este rolul seleniului probabil că vă întrebați “Trebuie să iau și eu Seleniu?”ș.

Pe  baza experienței mele, consider că toți pacienții cu Hashimoto (și Graves dealtfel) ar trebui să foloseasca suplimentele cu seleniu.

Și voi argumenta și de ce:

#1. Studiile ne arată că există șanse  foarte mare să aveți deficit de seleniu dacă sunteți pacient autoimun.

Cu cât sunteți mai deficient (ca pacient Hashimoto sau autoimun), cu atât veți obține mai multe beneficii atunci când suplimentați cu seleniu.

#2.Îmbunătățește nu numai sistemul imunitar, ci și funcția tiroidiană.

Suplimentarea cu seleniu este o altă modalitate de a vă crește nivelurile tiroidiene, în special T3, care vă va ajuta să vă gestionați mai bine simptomele hipotiroidiene.

Acest lucru este valabil atât pentru hipotiroidism, precum și pentru hipotiroidismul indus de Hashimoto, ceea ce înseamnă că acest supliment este benefic pentru TOATE stările tiroidiene scăzute.

#3. Este ieftin și sigur.

Nu numai că este relativ ieftin, dar este și sigur, atâta timp cât îl utilizați corect.

Cu siguranță este posibil să luăm prea mult seleniu, de aceea trebuie să fiți corect dozat.

Cercetările sugerează că suplimentarea cu seleniu pentru persoanele cu Hashimoto este asociată cu o reducere a nivelurilor de anticorpi TPO, caracteristici îmbunătățite ale ultrasunetelor tiroidiene și îmbunătățirea calității vieții. De fapt, anticorpii tiroidieni la persoanele cu Hashimoto s-au dovedit a fi reduse cu 40% în trei până la șase luni, cu doze terapeutice de seleniu.

Știm deja că anticorpii sunt un sistem de avertizare timpurie pentru Hashimoto, cu niveluri pozitive de anticorpi observate cu ani înainte ca cineva să vadă niveluri anormale pentru TSH-ul lor. Cercetările sugerează că 80 până la 90% dintre persoanele cu Hashimoto vor avea anticorpi TPO sau TG crescuti, sau ambele.

Într-un studiu din 2002 condus de Dr. Roland Gärtner, au fost tratați 71 de pacienți cu Hashimoto (care aveau și niveluri ridicate de anticorpi). Jumătate dintre participanți au primit suplimente de seleniu la o doză de 200 mcg pe zi, împreună cu levotiroxină, pentru o perioadă de 90 de zile. Cealaltă jumătate a primit doar levotiroxină și un placebo. Cei cu suplimente de seleniu au prezentat o scădere cu 40% a anticorpilor TPO. Celălalt grup (grupul placebo) a prezentat doar o scădere de 10%. La 24% dintre cei care iau un supliment de seleniu, nivelurile de anticorpi s-au normalizat complet! Cei care au luat suplimente au raportat, de asemenea, o stare de bine mai bună în comparație cu grupul placebo.

Și acesta ar fi doar un exemplu pentru nenumăratele studii care ne dovedesc importanța suplimentării cu seleniu la pacienții Hashimoto!

Efectele sinergice ale suplimentării cu mio-inozitol

Cercetările au arătat că o combinație de seleniu și mio-inozitol poate avea un efect sinergic care maximizează beneficiul funcției tiroidiene – consumul ambelor, împreună, poate nu doar să reducă anticorpii tiroidieni, ci poate și să reducă TSH cu o medie de 30 %. În unele cazuri, acest lucru poate normaliza nivelurile de TSH (atât pentru niveluri scăzute, cât și pentru niveluri ridicate de TSH), poate reduce riscul de a dezvolta hipotiroidism evident și poate îmbunătăți starea generală de bine pentru cei care au Hashimoto.

Cercetările de astăzi indică cu tărie beneficiile luării pe ambele împreună.

Ce beneficii aduce suplimentarea cu seleniu funcției  tiroidiene

 

#1. Îmbunătățește conversia T4 în T3.

Conversia T4 în T3 este unul dintre cele mai importante aspecte ale funcției tiroidiene, deoarece fără suficient hormon tiroidian T3 veți simți simptomele supărătoare.

Așa cum menționat anterior, atunci când nu avem suficient seleniu în organism , asta poate duce la niveluri scăzute de T3 la pacienții cu tiroidă, atât la cei care folosesc medicamente tiroidiene, cât și la cei care nu folosesc.

De asemenea, poate preveni activarea medicamentelor tiroidiene, cum ar fi levotiroxina.

Seleniul este unul dintre puținele ingrediente care ajută acest proces de conversie a hormonilor tiroidieni.

#2. Seleniul poate ajuta la REDUCEREA anticorpilor tiroidieni.

Un alt beneficiu uriaș ,demonstrat  este acela că utilizarea seleniului ajută la reducerea anticorpilor tiroidieni în cazurile de tiroidite Hashimoto.

Unele studii arată un beneficiu atât pentru anticorpii tiroglobulinei, cât și pentru anticorpii tiroidieni peroxidază, în timp ce altele arată doar beneficii pentru unul față de celălalt.

Nu numai că seleniul este incredibil de sigur (dacă este utilizat corect), dar este și un tratament relativ ieftin.

#3. Seleniul poate reduce inflamația tiroidiană.

Una dintre modalitățile prin care seleniul poate ajuta la reducerea anticorpilor tiroidieni este prin impactul său asupra inflamației glandei tiroide.

Se pare că seleniul este necesar pentru a ajuta la menținerea la minimum a inflamației în glanda tiroidă.

Cum?

Datorită nenumăraților factori de stress prezenți în viețile noastre, celulele corpului uman  produc în mod natural radicali liberi și alte produse care provoacă stres.

În circumstanțe normale, corpul tău curăță aceste produse secundare dăunătoare ÎNAINTE ca acestea să poată provoca daune propriului tău corp.

Seleniul, dacă este prezent în cantitatea potrivită, ajută glanda tiroidă să producă ceva numit glutation, iar glutationul este considerat principalul antioxidant ce ajută la curățarea acestor radicali liberi pentru a preveni deteriorarea glandei tiroide.

Această inflamație provoacă apoi leziuni glandei tiroide, care apoi declanșează autoimunitatea tiroidiană și tiroidita Hashimoto.

Acesta nu este singurul mecanism prin care Hashimoto poate fi declanșat, dar este cu siguranță un mecanism potențial.

#4. Seleniul are proprietăți ANTIVIRALE.

Anti vital  înseamnă că poate ucide sau împiedica virușii să afecteze organismul.

Pentru noi, pacienții Hashimoto,s-a demonstrate deja că unul dintre cei mai frecventi factori declanșatori este virusul Epstein Barr sau, pe scurt, EBV.

Nu numai că EBV poate declanșa tiroidita lui Hashimoto, dar poate fi, de asemenea, responsabil pentru apariția flare-up-urilor la pacienții Hashimoto.

Anumite infecții, inclusiv bacteriene și virale, pot declanșa apariția tiroiditei Hashimoto în organism.

Aceste infecții, în special tulpinile virale, rămân de obicei în organism toată viața.

De-a lungul vieții, pot fi reactivate periodic și asta poate face ravagii asupra corpului și sistemului imunitar, cauzând probleme cu tiroida.

Luarea de seleniu poate ajuta la prevenirea sau suprimarea acestei infecții oportuniste .

 

Surse alimentare de seleniu

 

Corpul nostru primește seleniu din alimentele pe care le consumăm iar principalele surse de seleniu sunt produsele din carne ,peștele , pastele sau orezul  și pâinea sau cerealele .

 

 În Hashimoto însă este necesară o dietă mai prietenoasă cu intestinul, cum ar fi o dietă fără gluten sau fără cereale care ne reduce de fapt aportul de seleniu.

Nivelurile reduse de seleniu au fost, de asemenea, asociate cu consumul de ouă, orez alb, alcool și cafea, pe lângă fumat.

 

Doza zilnica reomandată de seleniu este de 55 mcg, însă s-a demonstrate că aceasta nu va fi suficientă pentru reducerea anticorpilor TPO.

Studiile au arătat că doza minimă de seleniu necesară pentru reducerea anticorpilor TPO este de 200 mcg pe zi. Chiar și o doză de 100 mcg nu a produs o reducere semnificativă statistic a anticorpilor TPO.

Deși ar putea fi tentant să creșteți aportul de seleniu prin creșterea consumului de alimente bogate în seleniu, cum ar fi nucile braziliene, este important să realizați că conținutul de seleniu variază foarte mult pentru alimentele cultivate în diferite soluri

 

 S-a raportat că, cantitățile de seleniu dintr-o singură nucă braziliană variază de zece ori în funcție de locul în care a fost cultivată nuca. Aceasta înseamnă că ar putea exista oriunde de la 55 mcg la 550 mcg per 30g de nuci.

În plus, problemele de absorbție din cauza problemelor gastrointestinale  specifice în bolile autoimune și a sensibilității alimentare pot limita disponibilitatea seleniului din sursele alimentare.

 

Suplimentarea

Recomand suplimentarea cu seleniu pentru a obține nivelul terapeutic de seleniu care se adresează reducerii anticorpilor. Suplimentarea permite, de asemenea, o doză consistentă în fiecare zi.

Dacă te gândești să adaugi un supliment de seleniu de sine stătător, am avut mult succes în recomandarea seleniului la o doză de 200 mcg pe zi.

Din cauza noilor cercetări e privind beneficiile sinergice ale seleniului cu mio-inozitol, recomand întotdeauna pacienților mei suplimentarea concomitentă cu cele două.

 

Concluzii

Seleniul joacă un rol foarte important în reglarea mai multor aspecte diferite ale funcției tiroidei.

Deficiența de seleniu, care este destul de comună în rândul pacienților cu tiroidite, poate duce la probleme  precum inflamarea glandei tiroide, un risc crescut de a dezvolta autoimunitate tiroidiană și modificări ale nivelurilor de hormoni tiroidieni liberi.

Vestea bună este că suplimentarea este relativ ieftină, sigură și eficientă.

Dacă aveți boală tiroidiană de orice tip, dar mai ales cei cu Hashimoto, atunci luați în considerare suplimentarea cu seleniu.

Doza mea recomandată de seleniu este de 200mcg de seleniu sub formă de selenometionină luată în fiecare zi, iar pe cât posibil , recomand suplimentarea concomitentă cu mio-inositol.

Această doză oferă cel mai mare beneficiu cu cel mai mic risc.

Toate cele bune în călătoria voastră de vindecare!

 

Referințe:

  1. Ventura M, Melo M, Carrilho F. Selenium and Thyroid Disease: From Pathophysiology to Treatment. Int J Endocrinol. 201
  2. Rybicka I, Krawczyk M, Stanisz E, Gliszczyńska-Świgło A. Selenium in Gluten-free Products. Plant Foods for Human Nutrition. 2015
  3. Gärtner R, Gasnier BC, Dietrich JW, Krebs B, Angstwurm MW. Selenium supplementation in patients with autoimmune thyroiditis decreases thyroid peroxidase antibodies concentrations. J Clin Endocrinol Metab. 2002
  4. http://pacificalbacore.com/wfoa/wp-content/uploads/2013/12/ralstonraymond.pdf
  5. Krysiak R, Szkróbka W, Okopień. The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2018 Jul 30.
  6. Negro R. Selenium and thyroid autoimmunity. Biologics: Targets & Therapy. 2008
  7. https://www.scientificamerican.com/article/soil-depletion-and-nutrition-loss/
  8. Nordio M, Basciani S. Treatment with Myo-Inositol and Selenium Ensures Euthyroidism in Patients with Autoimmune Thyroiditis. International Journal of Endocrinology. 2017;
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9100558
  10. Watt T, Cramon P, Bjorner JB, et al. Selenium supplementation for patients with Graves’ hyperthyroidism (the GRASS trial): study protocol for a randomized controlled trial. Trials. 2013;14:119. Published 2013 Apr 30
  11. Benton D, Cook R. The impact of selenium supplementation on mood. Biological psychiatry. 1991
  12. Dinicola S, Minini M, Unfer V, Verna R, Cucina A, Bizzarri M. Nutritional and Acquired Deficiencies in Inositol Bioavailability. Correlations with Metabolic Disorders. International Journal of Molecular Sciences. 2017
  13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK225470/
  14. Unfer V, Facchinetti F, Orrù B, Giordani B, Nestler J. Myo-inositol effects in women with PCOS: a meta-analysis of randomized controlled trials. Endocrine Connections.
  15. Stuss M, Michalska-Kasiczak M, Sewerynek E. The role of selenium in thyroid gland pathophysiology. Endokrynol Pol.