fbpx

O persoană medie se îngrașă cam 5 kilograme pentru fiecare dietă pe care o urmează. Și mai rău, atunci când slăbesc, pierd mușchi și grăsime. Când își recăpătă greutatea, își recăpătă toată grăsimea. Și deoarece mușchii ard de șapte ori mai multe calorii decât grăsimile, metabolismul lor este mai lent decât atunci când au început dieta. Realitatea crudă  este că au nevoie apoi de și mai puține calorii pentru a-și menține greutatea.

Sigur ai cunoscut pe cineva care a fost supraponderal dar ți- a spus că nu mănâncă chiar atât de mult, nu? Poate că nu mințea. Doar și-a deteriorat metabolismul prin dieta yo-yo.

Cheia pentru pierderea în greutate și pentru a nu pierde rezultatele consta în două lucruri simple.

 În primul rând, reduceți automat pofta de mâncare, nu împingând-o și înfometându-vă, ci reparând hormonii și chimia creierului care provoacă foamea și supraalimentarea.

Al doilea lucru este să vă creșteți automat metabolismul, astfel încât să ardeți mai multe calorii toată ziua. Din păcate, majoritatea dietelor fac opusul – cresc foamea și încetinesc metabolismul.

 

Iată cele cinci motive pentru care majoritatea dietelor eșuează și cum să faci să reușești.

  1. Folosesc voința în loc de știință pentru a vă controla apetitul

Există o știință a foametei. Din păcate, majoritatea dietelor (mâncând mai puțin) vor declanșa foamea. Îți poți ține respirația doar un anumit timp. Poți să te înfometezi doar un anumit  timp. Mecanisme antice puternice ne compensează și ne protejează de foamete (chiar dacă este autoindusă). Foamea noastră crește dramatic, poftele noastre cresc și metabolismul nostru încetinește mult pentru a ne conserva energia. Consumul anumitor alimente (cu conținut scăzut de grăsimi, alimente bogate în carbohidrați sau cu zahăr) ne crește de fapt foamea și ne  încetinește metabolismul.

Principiul succesului: apetitul

Mâncați suficient pentru a vă satisface pofta de mâncare (dar numai alimente proaspete, întregi).

Mănâncă proteine ​​la micul dejun și evită să mănânci cu 3 ore înainte de culcare.

Compune-ți mesele pentru a echilibra zahărul din sânge și pentru a reduce insulina. Combină-ți proteine, grăsimi și carbohidrați cu indice glicemic scăzut, fără amidon (legume, fructe, cantități mici (mai puțin de 120g de cereale și fasole) la fiecare masă. Grăsimile, proteinele și fibrele încetinesc creșterea insulinei.

  1. Te concentrezi pe calorii (mănânci mai puțin și faci mai multe exerciții)

Mantra deficitului caloric, a echilibrului energetic ca și cheie pentru pierderea în greutate, intră rapid în coșul de gunoi științific.

Unele calorii te îngrașă, unele calorii te fac să slabești. Ceea ce știm acum este că orice alimente care sporesc insulina (zahăr, făină și chiar cereale în exces, fructe și fasole) declanșează o schimbare în metabolismul tău. Ce face insulina? Acesta conduce tot combustibilul din sângele tău din alimentele pe care tocmai le-ai mâncat în celulele tale de grăsime (grăsimea viscerală sau abdominală).

Apoi, corpul tău crede că mori de foame, chiar dacă ai mâncat un covrigi sau ai băut o Cola Zero. Și amintește-ți, două lucruri se întâmplă atunci când corpul tău crede că mori de foame – crește foamea și încetinește metabolismul.

Ați mâncat vreodată o masă copioasă, apoi, o oră mai târziu, ați simțit din nou foame și a trebuit să mergeți la frigider sau să mâncați ceva dulce? Acesta este motivul!

Principiile succesului: calorii

  • Concentrați-vă pe alimentele cu indice glicemic foarte scăzut, ca elemente de bază ale dietei dumneavoastră. Nuci, semințe, pui, pește, carne bio, legume cu indice glicemic scăzut (verdețuri, preparate pentru salate etc.)
  • Utilizați boabele și fasolea cu moderație (nu mai mult de 120g, o dată pe zi fiecare).
  • Utilizați zahărul ca medicament – în doze foarte mici. Și… tot zahărul este la fel. Dacă trebuie să întrebi „este ______ OK?” nu este!
  • Nu utilizați îndulcitori artificiali – aceștia declanșează receptorii dulci, foamea și metabolismul lent, ceea ce duce la obezitate și diabet de tip 2.
  1. Mănânci o dietă săracă în grăsimi

Majoritatea oamenilor încă cred că ar trebui să evităm gălbenușurile de ou și că o dietă săracă în grăsimi îi va ajuta să slăbească. Vechea idee că grăsimea are 9 calorii pe gram, iar carbohidrații 4 calorii pe gram a condus la ideea greșită că dacă eliminăm grăsimea, vom pierde în greutate.

Ei bine, uite ce s-a întâmplat cu omenirea în ultimii 30 de ani, unde conținutul scăzut de grăsimi a făcut furori ca și metodă de slăbire. Suntem mai grași ca niciodată (70% dintre noi suntem supraponderali), iar acum, 1 din 2 oameni are prediabet sau diabet de tip 2”.

Omul de știință de la Harvard, Walter Willet, a trecut în revistă toată știința privind scăderea în grăsimi și pierderea în greutate și a constatat că nu consumul de grăsimi te îngrașă, ci zahărul. Un studiu recent al lui David Jenkins a constatat că o dietă vegană cu conținut scăzut de carbohidrați (26%) și bogată în grăsimi (43%) a fost mai eficientă pentru pierderea în greutate și reducerea factorilor de risc cardiovascular decât o dietă vegană săracă în grăsimi. Grupul bogat în grăsimi a mai slăbit 4 kilograme și a scăzut colesterolul cu încă 10 puncte prin consumul de grăsimi. Au numit-o Eco-Atkins!

Alte studii arată că, mâncând mai multe grăsimi și mai puțini carbohidrați, îți poți crește metabolismul cu 300 de calorii pe zi (mâncând aceleași calorii totale pe zi). Este ca și cum ai beneficia de a alerga timp de o oră pe zi fără a te da jos de pe canapea. Ai putea să-i spui „Dieta pentru fund”. Stai pe fund și slăbește 1 kilogram la fiecare 11 zile.

Principiile succesului: grăsime

Nu te teme de grăsime. De fapt, te face să te simți plin, accelerează metabolismul și te ajută să slăbești.

Mănâncă grăsimi bune la fiecare masă.

Mănâncă grăsimi vegetale, cum ar fi avocado, nuci, semințe, unt de cocos sau ulei.

Mănâncă grăsimi animale curate (ouă organice cu gălbenuș, pui, carne hrănită cu iarbă) și pește cu grăsimi omega 3 (sardine, hering, somon sălbatic, cod negru).

  1. Ai motive ascunse și ai nevoie de ajutor medical

Există motive dincolo de dietă sau cantitatea de exerciții fizice care îți afectează greutatea și metabolismul. Corpul tău este un sistem și multe lucruri afectează metabolismul.

Cele mai mari cauze ascunse ale creșterilor în greutate sau ale rezistenței la pierderea în greutate sunt lucrurile care provoacă inflamația. Și inflamația de la orice declanșează creșterea în greutate prin înrăutățirea rezistenței la insulină.

Ce cauzează inflamația?

Alergii sau sensibilități alimentare ascunse. Glutenul și lactatele sunt cei mai frecventi vinovați. Dar nu treceți la opțiuni fără gluten sau fără lactate. Produsele  fără gluten sunt totuși făinoase. Sunt încă foarte bogate în zahăr și carbohidrați rafinați și făină. Încercați un iaurt de soia cu  îndulcitori….. nu l-ați mânca!

Probleme intestinale. Microbiomul – cele 100 de trilioane de bacterii din intestin – joacă un rol enorm în metabolism și sănătate. Dacă aveți bacterii rele (de la consumul produselor rafinate, bogate în zahăr, carbohidrați, o dietă săracă în fibre sau administrarea de antibiotice, blocanți ai acidului), acestea pot fie să declanșeze inflamație, fie să modifice modul în care mâncarea este descompusă și absorbită. Transplantele fecale de la o persoană slabă la o persoană obeză le vor schimba metabolismul. Ce urmeaza? Transplant de… caca pentru pierderea în greutate. Poate!

Toxine. Știința a descoperit că substanțele chimice comune din mediu (pesticide, produse de curățare de uz casnic, machiaj, poluare și metale grele) pot fi „obezogene”. Substante chimice care te îngrașă. În studiile pe animale, administrarea unei toxine la șobolani a determinat creșterea în greutate, chiar dacă aceștia au mâncat aceeași cantitate de calorii și au făcut la fel de exercițiu fizic.

Principiile succesului: Găsiți cauze ascunse ale creșterii în greutate

Încearcați o dietă de eliminare. Nu eliminați caloriile, ci scăpați de alimentele inflamatorii. Începeți cu gluten și lactate. 100% timp de 3 săptămâni.

Reparăți-vă intestinul. Evitați medicamentele care distrug intestinul (blocantele acizilor, antibioticele și antiinflamatoarele). Înfometați bacteriile rele mâncând o dietă cu indice glicemic scăzut, cu fermentație scăzută (amidon). Luați probiotice. Consultați un specialist de medicină funcțională pentru a obține ajutor dacă nu aveți succes pe cont propriu.

Detoxifiați-vă corpul și viața. Reduceți expunerea la substanțele chimice comune și de mediu. Consultați resursele Grupului de lucru pentru mediu pentru a reduce expunerea la produsele de îngrijire a pielii, produsele de uz casnic și alimentele pe care le consumați (carne și legume). Și resursa NRDC pentru consumul de pește fără mercur. Mănâncați 250g de legume crucifere pe zi (familia broccoli). Este posibil să aveți nevoie de ajutor de la un specialist de Medicină Funcțională pentru a face un program de detoxifiere supravegheat medical.

  1. Nu ai un plan.

Sănătatea nu este ceva care ți se întâmplă. Este ceva ce trebuie să-ți plănuiești, cum ar fi o vacanță sau pensionarea ta! Majoritatea dintre noi eșuăm pentru că nu ne „proiectăm sănătatea”. Nu stabilim condițiile pentru succesul automat.

În programul meu ERA, una dintre etape este axată pe principiul „Design”. Cum vă proiectați viața astfel încât să nu trebuiască să vă gândiți să faceți ceea ce trebuie? Creați condiții pentru a face lucrurile mai ușoare – aveți toate alimentele potrivite în casă, ingredientele potrivite toate pregătite pentru smoothie-ul de ​​​​dimineața, crearea unui pachet de alimente de călătorie de urgență, având în avans un plan de exerciții pentru săptămâna respectivă.

De asemenea, descoperim că a face lucrurile împreună le facem mai ușor. În programele mele, am făcut ca 1500 de oameni să piardă sute de kilograme , punându-i să o facă împreună. Fiecare om are nevoie de un prieten! Alăturarea unui grup de oameni care fac acest lucru în persoană sau unei comunități sau unui grup online îl face distractiv și funcționează. Am creat provocări online în care oamenii au avut un succes profund în reproiectarea definitivă a vieții lor.

Găsiți ceea ce funcționează pentru dvs., dar nu vă așteptați să se întâmple magia cu sănătatea. Trebuie să vă planificați!

Principiile succesului: Creați un plan

  • Angajați-vă să vă proiectați pașii pentru a vă recăpăta sănătatea. Faceți asta săptămânal, duminica de exemplu!
  • Creați un pachet de alimente de urgență.
  • Alăturați-vă unei comunități sau obțineți ajutorul unui prieten sau unui specialist .
  • Alăturați-vă unuia dintre grupurile sau provocările mele online, cum ar fi Programul ERA. Această provocare de 12 săptămânI îți oferă toate resursele și sprijinul (de la colegii mei și de la mine) de care ai nevoie pentru a te porni pe calea către o sănătate bună pentru viață.

Știința sănătății și a pierderii în greutate nu este un mister. Dar ideile vechi mor greu. Dacă te uiți la aceste cinci moduri în care dietele eșuează și te concentrezi pe principiile succesului, atunci vei construi obiceiuri și practici care funcționează. Sănătatea și pierderea în greutate nu sunt o luptă. Nu este o  știință rachetă, doar știință!

Vă doresc sănătate și fericire !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *